Το ότι το Brexit διαμορφώνει ένα πραγματικά νέο σκηνικό για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, το είπαν πολλοί, δεν φαίνεται όμως να το έχουν συνειδητοποιήσει και όλοι. Όπως επίσης δεν είναι αναγκαίο στο νέο αυτό κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας, όλες οι εξελίξεις να είναι αρνητικές.  

Για παράδειγμα, η ετυμηγορία του βρετανικού λαού φαίνεται πως θα φέρει πιο κοντά την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και αριστερά, με συνδετικό κρίκο -ποιον άλλον;- τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες τον θέλουν να συμμετέχει ατύπως στη συνάντηση των ευρω-σοσιαλιστών ηγετών, αύριο Τρίτη, πριν δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής, που θα αναλάβει να οριοθετήσει τη νέα κατάσταση. 

Ενώ αντίστοιχα μηνύματα είχε φροντίσει να στείλει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: «Σε αυτή μας την προσπάθεια δεν θα είμαστε μόνοι. Δεν θα είμαστε μόνοι γιατί ήδη πληθαίνουν οι φωνές τόσο εντός της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που ευθυγραμμίζονται με τις επιδιώξεις της δικής μας πολιτικής οικογένειας –της Ευρωπαϊκής Αριστεράς– για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ευρώπη», είπε και επικαλέστηκε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί του Σαββάτου με το Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ 

«Πιστεύω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις του ευρύτερου φάσματος. Και κυρίως ανάγκη οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν τεράστια ευθύνη να αλλάξουν πρώτες ρότα και κατεύθυνση», σημείωνε χαρακτηριστικά.  

Ενώ, όπως σημείωνε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, «η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, είτε θα πάρει δεξιά στροφή είτε ...κεντροαριστερή». Στροφή όμως από την οποία θα επηρεαστεί ευθέως η συνέχεια της διαπραγμάτευσης όσον αφορά την ελληνική οικονομία. Ευρώπη των λίγων θα σημάνει επιπλέον αξιώσεις εκ μέρους του Βερολίνου, αντιθέτως μια Ευρώπη των πολλών και σε προοδευτική κατεύθυνση, θα δώσει το σήμα για χαλάρωση. Σταυροδρόμι κρίσιμο, καθώς πολλά -τι πολλά, όλα ορθότερα- θα καθοριστούν τους επόμενους μήνες.