Με δύο σενάρια μοιάζει να κινείται ο Αλέξης Τσίπρας εις ότι αφορά τον εκλογικό νόμο και με τελικό στόχο να εξασφαλίσει τις 200 ψήφους που θα του επιτρέψουν όχι μόνον να θέσει σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο από τις αμέσως επόμενες εκλογές αλλά, κυρίως, να δηλώσει ότι μπορεί να επιτύχει ευρύτερες συναινέσεις.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ υπερ της απλής αναλογικής, χωρίς μπόνους, ωστόσο δεν αποκλείεται η τελική του πρόταση να περιλαμβάνει και μιας μορφής ενίσχυση του πρώτου κόμματος, εάν αυτό σημάνει ότι εξασφαλίζει τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού που απαιτούνται για τη συμπλήρωση 200 βουλευτών.

Με άλλα λόγια, ο Πρωθυπουργός έχει ακριβώς την ίδια επιδίωξη με τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να προσεταιριστεί ένα ή και τα δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη επισημάνει ότι οποιαδήποτε εκδοχή απλής αναλογικής θα οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία και η συναίνεση σε ένα τέτοιο σχέδιο θα συνιστά πολιτική στήριξη στους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα. Στόχος του είναι να εγκλωβίσει Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ στην... αντί-Τσίπρα ρητορεία των προηγούμενων ετών και, με αυτό τον τρόπο, να ακυρώσει την επιδίωξη του Πρωθυπουργού να καταστήσει πιο δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης, αφού θα μειωθεί ή εξαλειφθεί το μπόνους.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει, επίσης, ότι του αρκεί να πείσει ένα από τα δύο μικρότερα κόμματα καθώς έτσι τα νούμερα βγαίνουν (με τους 75 γαλάζιους βουλευτές συν τους 15 του ΚΚΕ, αρκεί ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι για την εξασφάλιση πάνω από 100) αλλά και γιατί είναι πολύ πιθανό, μη θέλοντας να «εκτεθούν», Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσουν κοινή γραμμή και να μην ψηφίσει κάθε κόμμα διαφορετικά.

Καθώς, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης θα οικοδομεί, το επόμενο διάστημα, την επιχειρηματολογία του για το κόστος μίας παρατεταμένης ακυβερνησίας, ο κ. Τσίπρας θα υπολογίζει τις κινήσεις του μεταξύ της άδολης αναλογικής και του μπόνους, προς αναζήτηση του μαγικού αριθμού των 200 βουλευτών. Η κατάληξη παραμένει ακόμη άγνωστη καθώς θα επηρεαστεί και από τις ευρύτερες εξελίξεις, εντός και εκτός συνόρων. Πλην όμως δεν είναι διόλου απίθανο ένας εκ των δύο ηγετών να βρεθεί τελικά απομονωμένος, με το επιτελείο της Συγγρού να επιμένει ότι, με την εξαίρεση του Β. Λεβέντη, στο τέλος κανένα άλλο κόμμα δεν θα στηρίξει το σχέδιο Τσίπρα.