Ποια η χρησιμότητα των τάσεων; είναι ένα ερώτημα που θα βασανίζει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο οδεύουμε προς το συνέδριο περί τα μέση Οκτώβρη. Μεγάλες πολιτικές διαφορές δεν υπάρχουν μεταξύ αυτών που έμειναν στο κόμμα και οι συνεδριάσεις της κεντρικής επιτροπής δεν συγκεντρώνουν σίγουρα το ενδιαφέρον που είχαν κάποτε.  

Χθες, ωστόσο, είχαμε κάποιες προειδοποιητικές βολές εκατέρωθεν. Πρώτα απ' όλα, Ν. Παππάς και Π. Σκουρλέτης φρόντισαν να στείλουν... μηνύματα.

Ο μεν Υπουργός Επικρατείας στην ομιλία του για το νέο κόμμα, ζήτησε να υπάρχουν τάσεις μόνο αν κατατίθενται συνολικά διαφορετικά κείμενα. (Χθες όμως όπως θα δούμε στη συνέχεια, πολλές προτάσεις μπορεί να κατατέθηκαν -από τους 53+- όχι όμως και διαφορετικά κείμενα). Αλλά και ο Υπουργός Περιβάλλοντος λέγοντας «δεν καταλαβαίνω, τι συγκροτεί τις τάσεις», πρότεινε την αυτοδιάλυσή τους.

Από την άλλη, το μπλοκ των 53+ εισηγήθηκε... βροχή τροπολογιών επί του βασικού κειμένου, για την Παιδεία, για την ιδιοκτησία του προγράμματος, για το σωφρονιστικό σύστημα. Κι όλες έγιναν εν μέρει αποδεκτές. Εκτός από μία: για το προσφυγικό, εδώ που μια σκληρή σύγκρουση είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στη συγκεκριμένη τάση και τον Γ. Μουζάλα.  

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μετά την επίθεση που δέχθηκε από τους 53+ για τη ρύθμιση που έφερε για τις επιτροπές ασύλου, φρόντισε να απαντήσει χθες, Κυριακή, μέσα από τις στήλες της "Αυγής":

«Δέχτηκα έντονη κριτική από έναν μικρό κύκλο ανθρώπων και από συντρόφους μου μέσα στο κόμμα. Νομίζω ότι αυτό ήταν άδικο. Υπήρξε, κατά την άποψή μου, ένα ζήτημα ηθικής αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος, μιας και δεν υπήρξε 'τροπολογία Μουζάλα' αλλά τροπολογία της κυβέρνησης», τους είπε. Και σε πιο απλά λόγια, αν θέλετε να χτυπήσετε κάποιον, αυτός είναι η κυβέρνηση, κι όχι το σαμάρι!! 

Οι 53+ σήκωσαν το γάντι και κατέθεσαν προσθετικό κείμενο στο προσφυγικό, με το οποίο ασκούσαν κριτική στην ευρω-τουρκική συμφωνία και εμμέσως στον αρμόδιο Υπουργό. Εντός της κεντρ. επιτροπής μάλιστα, η Τ. Χριστοδουλοπούλου (από τους 53+) και ο Υπουργός αντάλλαξαν σκληρές κουβέντες.
Όμως, ο Γ. Μουζάλας ζήτησε την κάλυψη του Μ. Μαξίμου και δεν άργησε να χτυπήσει ο συναγερμός στο πρωθυπουργικό γραφείο. Την κατάσταση ανέλαβε να διευθετήσει ο Ν. Παππάς: «Μας έκανε υπερήφανους ο Γιάννης Μουζάλας», τόνισε από το βήμα της κεντρ. επιτροπής, παρέχοντας έτσι πλήρη κάλυψη στον Υπουργό. 

Η αντι-πρόταση των 53+ μπήκε πάντως σε ψηφοφορία, καταψηφίστηκε όμως από την πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε.
Αντιθέτως, σε ένα άλλο θέμα, οι 53+ αποδείχθηκαν πιο πειστικοί... Στην παράγραφο του αρχικού κειμένου που αφορούσε στον κ. Πρ. Παυλόπουλο. «Τήρησε κριτική στάση απέναντι στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και στον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτά προκάλεσαν διαφοροποιήσεις στο κόμμα της ΝΔ κατά την ψηφοφορία. Ο νέος Πρόεδρος κινείται θετικά στο πλαίσιο του πολιτειακού του ρόλου», πίστωνε ο συντάκτης του αρχικού κειμένου στον ΠτΔ. Αλλά είχε λογαριάσει χωρίς τους 53+, που φρόντισαν να διαμηνύσουν πως η παράγραφος δεν περνάει... Τελικώς δεν βρέθηκε και κάποιος να την υπερασπιστεί, οπότε εξαφανίστηκε (επί του παρόντος τουλάχιστον).