Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάστηκε να μιλήσει. Πολλοί ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων είχαν κάνει ήδη δηλώσεις για το Brexit όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε δημόσια. Αυτά που είπε ο ίδιος και οι υπουργοί του μπορεί να συμπυκνωθούν νοηματικά σε μια πρόταση: Εμείς τα λέγαμε!» αναφέρει η FAZ.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και τους ΑΝΕΛ του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αισθάνεται ότι επιβεβαιώθηκε από το Brexit και συμπεραίνει εμμέσως ότι θα μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί με τους χρηματοδότες» συνεχίζει το γερμανικό δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Η εφημερίδα Tagesspiegel από την άλλη πλευρά, προχωρά σε μια άμεση σύγκριση του Βρετανού Μπόρις Τζόνσον, που έχει προκαλέσει τον τελευταίο καιρό με τη στάση του υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας  από την ΕΕ, και του Έλληνα πρωθυπουργού. «Οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι ο Τζόνσον ενδεχομένως να μην έχει ολοκληρώσει ακόμη το κακόβουλο παιχνίδι του δημοψηφίσματος. Η απλή αποχώρηση από την διαβολεμένη ΕΕ δεν του είναι και τόσο σημαντική. Αποφασιστικής σημασίας γι' αυτόν είναι ένα όσο το δυνατόν καλύτερο deal στις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου. Ο Τζόνσον ποντάρει ίσως σε επαναδιαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ίσως σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

Αυτό μοιάζει με τη συμπεριφορά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πέρυσι, όταν εκείνος τραβούσε τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους στα άκρα μέχρι να φτάσει σχεδόν στην χρεοκοπία. Επειδή η Μ. Βρετανία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ' ό,τι η Ελλάδα ο Τζόνσον και οι φίλοι του που στηρίζουν το Brexit θεωρούν ότι βρίσκονται σε ισχυρή θέση. Η Μέρκελ και οι ευρωπαίοι εταίροι της πάντως δεν θα έπρεπε να δεχθούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια κερδοσκοπία.