current views are: 5

27 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση12:25

Η κυβέρνηση για την απλή αναλογική με πρόταση νόμου του… ΠΑΣΟΚ

Με έναν.. άσο από το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν απαντά η κυβέρνηση στο θέμα του εκλογικού νόμου (για το θέμα έκανε ήδη δήλωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη). 

Δημοσίευση 12:25’

Με έναν.. άσο από το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν απαντά η κυβέρνηση στο θέμα του εκλογικού νόμου (για το θέμα έκανε ήδη δήλωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη). 

Με έναν.. άσο από το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν απαντά η κυβέρνηση στο θέμα του εκλογικού νόμου (για το θέμα έκανε ήδη δήλωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη). Και συγκεκριμένα, ποια είναι η, διαχρονική, θέση του ΠΑΣΟΚ έναντι του bonus το οποίο απολαμβάνει το πρώτο κόμμα; 

Ανατρέχοντας στα πολιτικά αρχεία και στην πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το εν λόγω κόμμα και ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Βενιζέλος στις 3 Ιουνίου 2015, προκύπτει ότι, τότε, ήταν υπέρ της κατάργηση του bonus. Μάλιστα στη σχετική πρόταση φιγουράρουν οι υπογραφές της σημερινής προέδρου του, Φώφης Γεννηματά αλλά και του συνταγματολόγου Ανδρέα Λοβέρδου. 

«Το ισχύον εκλογικό σύστημα πάσχει πολλαπλά από συνταγματική άποψη», ήταν η άποψη, πέρυσι, του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μάλιστα, στην αιτιολογική τους έκθεση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για «ιδιόρρυθμο μικτό εκλογικό σύστημα» (σ.σ. αυτό που ίσχυε). Κριτική του προφανώς πρόκειται να αξιοποιηθεί σήμερα από το κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Συγκεκριμένα, το «δυσανάλογο», όπως το χαρακτηρίζουν, bonus των 50 εδρών «διαστρεβλώνει την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου και αναιρεί κάθε ιδέα εκλογικής δικαιοσύνης. Κατά την εφαρμογή του διαστρεβλώνει την αρχή της αντιπροσώπευσης στο επίπεδο των επιμέρους εκλογικών περιφερειών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των 4εδρικών εκλογικών περιφερειών… με τη δυσμενή ρύθμιση σε βάρος των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ των κομμάτων.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ επικρίνει το γεγονός ότι δεν τίθεται ως προϋπόθεση για την απόσπαση των 50 εδρών ένα μίνιμουμ εκλογικό ποσοστό».

Η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ

Η αιτιολογική έκθεση


σχετικα αρθρα