current views are: 6

27 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση12:52

Νέα Δημοκρατία: Μήνυμα αναστολής του λαϊκισμού στην Ευρώπη από την Ισπανία

Η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση για απλή αναλογική, αλλά και η αναστολή του λαϊκισμού ως μήνυμα στην Ευρώπη από την Ισπανία προέκυψαν σήμερα από την συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δημοσίευση 12:52’

Η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση για απλή αναλογική, αλλά και η αναστολή του λαϊκισμού ως μήνυμα στην Ευρώπη από την Ισπανία προέκυψαν σήμερα από την συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση για απλή αναλογική, αλλά και η αναστολή του λαϊκισμού ως μήνυμα στην Ευρώπη από την Ισπανία προέκυψαν σήμερα από την συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού του κοινοβουλευτικού έργου του κόμματος υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το αποτέλεσμα των Ισπανικών εκλογών, ενόψει της μετάβασης του προέδρου του κόμματος στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Επί τάπητος τέθηκαν, δε, οι  προτάσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε ό,τι αφορά το Brexit, η Νέα Δημοκρατία εκτιμά πως στο εξής η διαχείρισή του θέματος απαιτεί προσοχή, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα και διορατικότητα.

Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της για να μην επιτρέψει στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της διάσπασης να ενισχύονται, ενώ ερμηνεύει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία, ως ένα μήνυμα αναστολής των πολιτικών του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, από την συνεδρίαση προέκυψε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συμφωνεί με την απλή αναλογική και θεωρεί ότι η πρόταση αυτή επιδιώκει τον αποπροσανατολισμό από τη συζήτηση για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, η οποία είναι ολέθρια για τους πολίτες, και συνιστά απόπειρα διάσωσης του κυβερνώντος κόμματος, που -κατά την αξιωματική αντιπολίτευση- βλέπει ότι τα ποσοστά του καταρρέουν.

Σύμφωνα με το κίνημα, η χώρα χρειάζεται ισχυρή και συνεκτική διακυβέρνηση και δυνατότητα για γρήγορη λήψη των αποφάσεων.

Τονίζεται δε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτελεί συνδυασμό αναλογικότητας και κυβερνησιμότητας, χαρακτηριστικά που έχει και ο ισχύον εκλογικός νόμος.

Την ίδια στιγμή, η Νέα Δημοκρατία αποδέχεται ότι θα πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση επάνω σε δυο ζητήματα: Την ψήφο στους Έλληνες ομογενείς και την κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, και τα δυο θα βελτίωναν ότι ισχύει έως σήμερα.


σχετικα αρθρα