Η αποστολή της κυβέρνησης για την εξασφάλιση της συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τη στήριξη του νέου εκλογικού νόμου από τουλάχιστον 200 βουλευτές, ήταν από την αρχή δύσκολη.

Δεν ήταν μόνο το γεγονός πως είχε να αντιμετωπίσει την κάθετη άρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της επί μέρους ενστάσεις των μικρότερων κομμάτων για μια σειρά από προβλέψεις που θα περιλαμβάνονται στο καινούργιο νομοσχέδιο, που έκαναν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή του Αλέξη Τσίπρα. Η αδυναμία εξεύρεσης ξεκάθαρων συμμαχιών ήταν και ο λόγος που οδήγησε τον Πρωθυπουργό στην απόφαση για την απλή αναλογική.

Πάντως, στο Μαξίμου δεν καταθέτουν τα όπλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας και μέχρι την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, κυβερνητικά στελέχη θα έχουν επαφές με στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου να τους πείσουν να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, έστω και αν έχουν επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις. Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να αισιοδοξούν πως ο αριθμός "200" είναι εφικτός. Όλα αυτά βέβαια, στην περίπτωση που οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία και θα συμφωνήσουν να στηρίξουν την πρόταση του Μαξίμου, μείνουν συμπαγείς. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως ακόμη και αν η Φώφη Γεννηματά συμφωνήσει να στηρίξει έναν εκλογικό νόμο με απλή αναλογική, η ομάδα του Ευάγγελου Βενιζέλου θα μπορούσε να αντιδράσει και να καταψηφίσει την κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν πως η στρατηγική που θα κρατήσουν τα μικρότερα κόμματος του κέντρου, ενδεχομένως και να είναι μια πρόβα τζενεράλε για πιθανές μελλοντικές συνεργασίες. Άλλωστε, η προσπάθεια πολιτικής απομόνωσης της ΝΔ, ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν να στη λήψη της απόφασης για απλή αναλογική.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβερνητική πρόταση θα περιλαμβάνει την κατάργηση οποιουδήποτε μπόνους, θα διατηρεί το όριο εισόδου στη Βουλή στο 3%, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.