current views are: 8

27 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση21:57

Μητσοτάκης: Πληρώσαμε πολιτικά τον ΕΝΦΙΑ – Αν συνεχίζαμε δεν θα είχαμε 3ο μνημόνιο

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, με δόσεις όμως αυτοκριτικής για τη ΝΔ και κρατώντας αποστάσεις από Σαμαρά – Γεωργιάδη, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του «στον Ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Δημοσίευση 21:57’

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, με δόσεις όμως αυτοκριτικής για τη ΝΔ και κρατώντας αποστάσεις από Σαμαρά – Γεωργιάδη, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του «στον Ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, με δόσεις όμως αυτοκριτικής για τη ΝΔ και κρατώντας αποστάσεις από Σαμαρά – Γεωργιάδη, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του «στον Ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε σε σειρά ερωτήσεων από πολίτες και παρουσίασε τις προτάσεις του για φορολογία και μεταρρυθμίσεις σε περίπτωση που κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ποιες φοροελαφρύνσεις θα έκανε και ειδικά τι θα κάνει με τον ΕΝΦΙΑ αν γίνει πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι: «Η ΝΔ πλήρωσε πολιτικά τον ΕΝΦΙΑ» αλλά διευκρίνισε πως «δεν θα σας πω ότι θα τον καταργήσω». «Μπορώ σταδιακά να τον μειώσω», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ και ανέφερε ότι θα μπορούσε. να ξεκινήσει από τα ακίνητα που δεν φέρνουν εισοδήματα και να υπάρξει «σταδιακή αποκλιμάκωση» .

Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη φορολογική πολιτική λέγοντας ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι εσφαλμένη» και πως «υπήρχε άλλος δρόμος», κάτι που όπως πρόσθεσε αναγνωρίστηκε και από τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Το ζήτημα της φορολογικής πολιτικής βρίσκεται στο επίκεντρο των προτάσεων της ΝΔ για την οικονομία», είπε άλλωστε σε προηγούμενο σημείο και επισήμανε ότι «εμείς λέμε λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες».

«Εμείς θέλουμε να δρομολογήσουμε στοχευμένες φοροαπαλλαγές με προϋπόθεση να μειώσουμε ισόποσες μειώσεις δαπανών», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι  ο περιορισμός φόρων μπορεί να τροφοδοτήσει μια αναπτυξιακή δυναμική». «Αυτή θα εφαρμόσουμε και πολύ σύντομα θα δείξει αποτελέσματα» συνέχισε και σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ότι «όλοι φοροδιαφεύγουν».

Σε επισήμανση, δε, ότι λέει τα ίδια που έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς περί flat φόρου  απάντησε ότι «Δεν πιστεύω στο flat rate. Δεν πιστεύω στον ένα συντελεστή» και σημείωσε ότι: «Η οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση δημοσιονομικά σε σχέση με την αφετηρία της κυβέρνησης της  ΝΔ το 2012. Σήμερα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε με την Ευρώπη  μια νέα συμφωνία για την Ελλάδα».

Αυτή όπως είπε θα αφορά λίγο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, λίγο μικρότερα πλεονάσματα της τάξης του 2% με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.

«Αν η ΝΔ συνέχιζε δεν θα είχαμε 3ο μνημόνιο» είπε εξάλλου σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Σε αυτό το σημείο μάλιστα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί να τις κάνει γιατί δεν τις πιστεύει και γιατί, όπως είπε, δεν έχει την υπηρεσιακή ικανότητα να τις κάνει.

Ως μεταρρυθμίσεις όρισε τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων , την αξιολόγηση στο δημόσιο και την απελευθέρωση  της παιδείας από τα δεσμά του κρατισμού.

«Αυτό που διαφοροποιεί τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εγώ ξέρω πως θα φέρω επενδύσεις και δουλειές» είπε ακόμη και σημείωσε ότι «το κόστος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι μεγάλο για την οικονομία».

Δεν θυμάμαι τι είπε ο Άδωνις

Αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου του κόμματος Άδωνη Γεωργιάδη πήρε σε ερώτηση πολίτη για το γεγονός ότι δεν έκανε ούτε μια παρατήρηση στον αντιπρόεδρο σχετικά με την αναφορά του σε αχάριστο λαό.

«Δεν υπέπεσε στην προσοχή μου η συγκεκριμένη φράση. Δεν τη θυμάμαι. Να είμαι ειλικρινής… Εγώ δεν το θυμάμαι» απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θα συμφωνούσα με αυτή τη διατύπωση. Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι σε μια δημοκρατία και οι πολίτες δεν έχουν μερίδιο ευθυνών». Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν μου αρέσει ο ακραίος λόγος, είμαι μετριοπαθής, προσπαθώ να ρίχνω τους τόνους και αν έχω ακολουθήσει πολιτική όξυνσης απέναντι στον τΤσίπρα το κάνω αφού πέρασα από φάση διερεύνησης μιας  μίνιμουμ συναίνεσης και βρήκα κλειστή πόρτα». Και ανέφερε ως παράδειγμα τον  εκλογικό νόμο λέγοντας ότι «ο  κ. Τσίπρας τορπιλίζει τη συναίνεση για να υπηρετήσει το δικό του συμφέρον».

Στη συνέχεια επανέλαβε τη θέση του για ανάγκη εκλογών λέγοντας ότι «πιστεύω ότι το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης».

Πάντως ανέφερε ότι θα στηρίξει κινήσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή νόμο για το πλαστικό χρήμα ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση δεν θα κάνει οριζόντιες απολύσεις αλλά μόνο όσων μπήκαν παράνομα στο δημόσιο.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτοκριτική

Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να κάνει αυτοκριτική για θέματα διαφθοράς και να αποβάλλει τα στελέχη για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες, τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «έχω υποχρέωση γιατί αυτή την εντολή πήρα, να ανανεώσω σημαντικά τη ΝΔ, να κάνω αυτοκριτική για το παρελθόν και να προσχωρήσω μπροστά». 

«Πρόσωπα που έχουν στιγματιστεί με τη συμπεριφορά τους δεν έχουν θέσει στη δική μου ΝΔ» είπε ακόμη και τόνισε ότι στόχος είναι να μπουν περισσότεροι νέοι στα κοινά. Στη συνέχεια άλλωστε επισήμανε ότι ανακοίνωσε την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ

Ο Τσίπρας θέλει απλή αναλογική για να βάλει φρένο στη ΝΔ

Περνώντας η συζήτηση στην αλλαγή του εκλογικού νόμου εξέφρασε εκ νέου τη διαφωνία του λέγοντας ότι «η απλή αναλογική θα σήμανε ότι το πρώτο κόμμα για κυβέρνηση χρειάζεται τρεις κυβερνητικούς εταίρους».

Όπως μάλιστα είπε «ο κ. Τσίπρας τη θέλει για να βάλει φρένο στην προοπτική της ΝΔ. Δεν θα βρει 200 βουλευτές. Αν τη ψηφίσει εγώ δεσμεύομαι ότι αμέσως θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου για πιο τολμηρό εκλογικό σύστημα».

Εξάλλου, όπως είπε «η  απλή αναλογική δεν αποκλείει το λαό, ούτε είναι πιο δίκαιο σύστημα από αλλά» και τόνισε ότι «προτεραιότητα μας είναι η πολιτική σταθερότητα» και «για μένα οι σταθερές κυβερνήσεις πολύ σημαντικές».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για παροχή δικαιώματος ψήφου στο 17ο έτος ηλικίας δήλωσε ότι δεν συμφωνεί και διερωτήθηκε: « Γιατί όχι στα 16;», αφήνοντας αιχμές ότι για τις χώρες που δίνουν σε αυτές τις ηλικίες.

«Η ενηλικίωση στα 18. Γιατί να το αλλάξουμε;» είπε στη συνέχεια και τόνισε «μεταξύ ψήφου στα 17 και ψήφου ομογενών θα διάλεγα το δεύτερο». 

 


σχετικα αρθρα