Δυναμική από το αποτέλεσμα της Ισπανίας, όπου καταγράφηκε η πρώτη ήττα των λαϊκιστών όπως λένε στη Συγγρού, επιχειρεί να αποκτήσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τους γαλάζιους, η επικράτηση του Μαριάννο Ραχόι και, μάλιστα, με αυξημένες δυνάμεις (που όμως δεν του εξασφαλίζουν την πρωθυπουργία) αποτελεί δείγμα στροφής για τις χώρες του νότου ή έστω δείγμα αποστροφής των πολιτών απέναντι στα «τύπου ΣΥΡΙΖΑ» σχήματα που δημιουργήθηκαν και στην Ισπανία απέκτησαν ισχυρή δυναμική. Η καθήλωση των Podemos αποτελεί, ήδη, επικοινωνιακό όπλο στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του οποίου έσπευσαν να πανηγυρίσουν εμφανίζονται μουδιασμένα.

Ο κ. Μητσοτάκης που στις τελευταίες του ομιλίες κάνει συχνά λόγο για την ανάγκη μετάβασης στη μετά- λαϊκισμό εποχή προχώρησε και σε μία ακόμη ενδιαφέρουσα κίνηση. Ενώ ο ίδιος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ η γερμανική Handelsblatt κυκλοφορεί με συνέντευξή του στην οποία επαναλαμβάνει εμφατικά το αίτημα για εκλογές ενώ ζητά και αλλαγή των όρων – χαλάρωση του προγράμματος. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Handelsblatt «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτεί νέες εκλογές και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα πως βλάπτει ανεπανόρθωτα την χώρα» ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να χαλαρώσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές τους όρους του προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα θα βρεθεί στον ίδια αίθουσα με τους Άνγκελα Μέρκελ, Μαριάννο Ραχόι, Νικολά Σαρκοζί, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς γίνεται σε μία περίοδο που το σύνολο της ευρωπαϊκής ηγεσίας έχει την προσοχή της στραμμένη στη Βρετανία και, συνεπώς, κάθε αφορμή πολιτικής αναταραχής ή αμφισβήτησης των συμφωνηθέντων σε κάποια άλλη χώρα αντιμετωπίζεται με καχυποψία.

Ο κ. Μητσοτάκης, που πρόσφατα στο τετ α τετ που είχε με την κ. Μέρκελ επανέλαβε την ανάγκη μείωσης των φόρων εισπράττοντας την κατανόηση της Καγκελαρίου αλλά και την επισήμανση ότι αυτό μπορεί να γίνει αφού εξισορροπηθούν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, μοιάζει να εκτιμά – σε πείσμα αρκετών γαλάζιων που θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός έχει αρκετό χρόνο μπροστά του – ότι από το φθινόπωρο και υπό το βάρος της οικονομίας και της καθημερινότητας, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα θα βρεθεί σε δυσχερή θέση και, συνεπώς, το αίτημα της ΝΔ για εκλογές θα γίνει, εκ των πραγμάτων, αποδεκτό.