Η ανάγκη σχηματισμού νέων προοδευτικών πλειοψηφιών στην Ευρώπη, η οποία προβάλλει με μεγαλύτερη ένταση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα συζητήθηκε στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ, αλλά και με εκπροσώπους της Ευρωομάδας των Πρασίνων.

Παρόντες στην συνάντηση με την κ. Τσίμερ στις Βρυξέλλες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και η γενική γραμματέας της Ευρωομάδας της Αριστεράς Μαρία Ντ’ Αλιμόντε. 

Στην διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην διαπραγμάτευση ΕΕ - Βρετανίας, θεσμοί με δημοκρατική νομιμοποίηση όπως το Ευρωκοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις της αριστεράς σχετικά με τα αίτια ενίσχυσης της ξενοφοβίας και του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλει η Αριστερά στη δημοκρατική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης.