Την αμηχανία που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ψυχρολουσία του Brexit θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να κερδίσει περισσότερο χώρο υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.

Αν και τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τουλάχιστον ως προς την ευκαμψία που θα μπορούσαν να δείξουν οι δανειστές στις απαιτήσεις που έχουν από την κυβέρνηση, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πως μπορούν να θέσουν στο άμεσο μέλλον διάφορα ζητήματα που άπτονται του ελληνικού προγράμματος.

Άλλωστε, από τη πρώτη κιόλας στιγμή που μεταδόθηκαν τα τελικά αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη μετασχηματισμού της Ευρώπης, αλλά και στη συγκρότηση μιας πλατιάς πολιτικής συμμαχίας, που θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Στο ερώτημα «ποιες δυνάμεις μπορούν να συμβάλουν;», η απάντηση των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι σαφής. «Η ευρωπαϊκή Αριστερά, οι Οικολόγοι και η Σοσιαλδημοκρατία». Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως νωρίτερα σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε τον σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την Πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ, την ηγεσία των Οικολόγων, ενώ θα συμμετάσχει και στη σύνοδο των Σοσιαλιστών, ως παρατηρητής. 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως υπάρχει έντονη κινητικότητα ανάμεσα στις τρεις αυτές πολιτικές ομάδες. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί εξελίξεις. Κυβερνητικές πήγες υποστηρίζουν πως ακόμη στο εσωτερικό των σοσιαλιστών δεν έχουν βρει κοινή γραμμή βηματισμού. Εκτός από τις δυνάμεις που επιθυμούν την επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας στις «ρίζες» της, υπάρχουν και οι δυνάμεις εκείνες που κυριάρχησαν στα κόμματα αυτά τα τελευταία χρόνια και τα ταύτισαν με τα συντηρητικά. Πάντως, θεωρείται δεδομένο πως μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξουν έντονες διεργασίες πανευρωπαϊκά, με τον Αλέξη Τσίπρα να φιλοδοξεί να θα είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών.