Σε καταγγελίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ και της εφημερίδας «Αυγή» προχώρησε ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή που επεξεργάζεται τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. 

Ο Νότης Μηταράκης έθεσε ορισμένα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετοχική σύνθεση της εφημερίδας Αυγή. Όπως είπε, υπάρχει δάνειο του κυβερνόντος κόμματος που παρουσιάζει ως ενέχυρο, κτήριο το οποίο δεν είχε στη κατοχή του. Υπογράμμισε μάλιστα ότι στη μετοχική σύνθεση της «Αυγής», υπάρχει συμμετοχή offshore σε ποσοστό που αγγίζει το 3%, ρωτώντας μάλιστα ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την εταιρία.  

«Μία απλή ερώτηση στο Υποθηκοφυλακείο αρκούσε. Υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας που αφορούν το κτίριο της Κουμουνδούρου», απάντησε η Αννέτα Καββαδία για να σημειώσει ότι το 2014, η Αυγή έκανε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, με δημόσια δίνοντας την ευκαιρία στον οποιονδήποτε να συμμετάσχει.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει από τις τράπεζες να ξαναστείλουν ουσιαστικά όλα τα στοιχεία, με τρόπο όμως σαφή και ομαδοποιημένο. 

Εν τω μεταξύ στην Επιτροπή κατέθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Κατά τη μαρτυρία του ο δ/σ της Εθνικής κάλυψε απόλυτα τις επιλογές της Τράπεζας, όχι μόνο για τη διάρκεια της δικής του θητείας αλλά συνολικότερα. Στις ερωτήσεις δε που αφορούσαν συγκεκριμένες επιχορηγήσεις ΜΜΕ, επικαλέστηκε άγνοια, λέγοντας πως δεν μπορεί να έχει γνώση όλων των κεφαλαίων που έχει δανείσει η τράπεζα όλα αυτά τα χρόνια. Σημείωσε μάλιστα πως η επιλογή της Εθνικής να δανείζει δεχόμενη ως ενέχυρο την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς όπως είπε, εκείνη την εποχή οι εγγυήσεις του δημοσίου είχαν τη μικρότερη επισφάλεια.   

Ωστόσο από την εξέλιξη της συζήτησης, φάνηκε πως ο κ. Φραγκιαδάκης, θέλησε να κρατήσει αποστάσεις από οτιδήποτε θα μπορούσε να πει που θα προκαλούσε αίσθημα και θα έδινε στην επιτροπή κάποια στοιχεία παραπέρα για να συνεχίσει την έρευνα. Οι κρισιμότερες ερωτήσεις που προκάλεσαν συγχώρηση αφορούσαν το πόρισμα Καλούδη και τις αναφορές που υπάρχουν σε αυτό περί αδυναμίας των ΜΜΕ να αποπληρώσουν δάνεια αλλά και τα κριτήρια βάσει των οποίων τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έδιναν διαφημίσεις.  

Από τη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λάππας, μίλησε για συνολικό δανεισμό των Μέσων της τάξης των 900 εκατ., με 357 εκατ. ευρώ από αυτά να αποτελούν επισφάλειες. Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για επισφάλειες της τάξης του 88% για την εταιρία Πήγασος και 70% για Πρώτο Θέμα και ΔΟΛ.