Τις Ισπανικές εκλογές αλλά και το Brexit σχολίασε προσερχόμενος στην Σύνοδο ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η ''Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται και ότι ο λαϊκισμός δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη: 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται αυτή την εποχή. Η απόφαση που πάρθηκε από τους Βρετανούς ήταν ατυχής, αλλά είναι σεβαστή και εξαρτάται από την βρετανική κυβέρνηση να αποφασίσει να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αποδέσμευσής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι, επίσης, ευθύνη των 27 υπόλοιπων μελών να διατηρήσουν την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ένα πράγμα είναι βέβαιο, επιδείχθηκε από το δημοψήφισμα και γιαυτό υπάρχει συνεχιζόμενη ανησυχία: Ανάμεσα στους Ευρωπαίους υπάρχουν πολίτες που αισθάνονται απροστάτευτοι από τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης, με τις συνεχείς μειώσεις εισοδήματος και είναι ευθύνη των Ευρωπαϊκών κρατών να απαλύνουν αυτές τις ανησυχίες, οι οποίες είναι εύλογες. 

Την ίδια στιγμή, οι ισπανικές εκλογές απέδειξαν ότι ο λαϊκισμός δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και είναι δική μας ευθύνη σαν αρχηγοί να κατευθύνουμε τα κράτη, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια νέα περίοδο μετα-λαϊκιστικής πολιτικής. 

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα έχει στη συνέχεια διαδοχικές συναντήσεις με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι.