Γύρο επαφών με ευρωβουλευτές και ευρωπαίους παράγοντες είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με ευρωβουλευτή του Ποταμιού, τονίζοντας ότι «με τον κ. Γιώργο Γραμματικάκη εκτιμήσαμε ότι σε μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκαν «οι εξελίξεις μετά το Βρετανικό Δημοψήφισμα, και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην διαπραγμάτευση ΕΕ - Βρετανίας θεσμοί με δημοκρατική νομιμοποίηση όπως το Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης εκτιμήθηκε ότι επιβεβαιώνονται οι θέσεις της αριστεράς σχετικά με τα αίτια ενίσχυσης της ξενοφοβίας και του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ, και εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει η Αριστερά στην δημοκρατική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης».

Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να αποτελέσει αφύπνιση των λαών.

«Φοβάμαι πως βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», τόνισε ο πρωθυπουργός

«Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε γενναίες  αποφάσεις για να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική για τους πολίτες», είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε σε άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ανάπτυξη, την ανεργία με δουλειές αξιοπρέπειας κα τις ατέρμονες συζητήσεις με κλειστές πόρτες με διαφάνεια και δημοκρατία».