current views are: 16

28 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση14:34

Μοσκοβισί: Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα, επιτεύξιμο το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

«Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς» δήλωσε σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Δημοσίευση 14:34’

«Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς» δήλωσε σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Η Ελλάδα είναι πλέον χώρα που μπορείς να εμπιστευτείς, δήλωσε σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εκτιμώντας παράλληλα ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει κατά το δεύτερο εξάμηνο 2016 και θα επιταχυνθεί το 2017. Πάντως έστειλε μήνυμα ότι δεν χωρούν αλλαγές στο πρόγραμμα και διαμήνυσε πως είναι επιτεύξιμος ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα

Όπως είπε ο λόγος είναι ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις ενώ επιστρέφει η εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να αλλάζει το κλίμα. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξανακερδίζει εμπιστοσύνη», είπε ο γάλλος επίτροπος.

Ακόμη προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα σε επίσκεψή του στην Αθήνα κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Πρόκειται για μια ακόμη θετική δήλωση του γάλλου επιτρόπου, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες επανέφερε τον όρο του success story σε συνέντευξή του με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα στις εφημερίδες του γερμανικού δημοσιογραφικού ομίλου Funke (Berliner Morgenpost κ.ά.).

«Βρισκόμαστε στο δρόμο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος. Το πρόγραμμα βοήθειας είναι μια επιτυχία και η εμπιστοσύνη ενισχύεται. Ξένοι επενδυτές επιστρέφουν και είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές. Το Grexit είναι πλήρως εκτός ατζέντας».

Αναφερόμενος στην επίπονη διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι ο ρόλος της Κομισιόν ήταν «κλειδί». «Εγώ και ο Πρόεδρος Γιούνκερ», υπογράμμισε, «δεν αποδεχθήκαμε ποτέ την ιδέα του Grexit, στηρίξαμε την Ελλάδα και συνεχίζουμε να διατηρούμε την ίδια θέση».

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε πολλές φορές ότι το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την Αθήνα «πρέπει να εφαρμοστεί». Κανείς δεν θέλει αλλαγές στο πρόγραμμα, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το 3,5% του προβλεπόμενου πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί με την τήρηση του προγράμματος και εξέφρασε αισιοδοξία ότι εντός του 2016 θα υπάρξει ανάπτυξη η οποία θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά.

Ερωτηθείς πού στηρίζει την αισιοδοξία του, απάντησε «στις μεταρρυθμίσεις και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Μάλιστα, μίλησε για «εποικοδομητική συνεργασία» με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.


σχετικα αρθρα