Την ανάγκη να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις στην ΕΕ που θα οδηγήσουν στο τέλος της λιτότητας και στην κοινωνική προστασία όλων, και να υιοθετηθεί μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, τόνισε η Φώφη Γεννηματά από τις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η οποία συμμετέχει στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στον απόηχο του Brexit, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα επιτρέψουμε στο λαϊκισμό και τις συντηρητικές πολιτικές να διαλύσουν την Ευρώπη».

Όπως υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή της .«μετά το πρώτο σοκ από το Brexit, χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις και γενναίες δράσεις, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα τώρα, κοινωνική προστασία για όλους και χρηματοδότηση για ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της Ευρώπης».

«Αν νοιαζόμαστε όμως πραγματικά για ένα ασφαλές μέλλον με προοπτική, να τολμήσουμε μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη», συνέχισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε: «Να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησαν οι μεγάλοι ευρωπαίοι ηγέτες που οραματίστηκαν το κοινό μας σπίτι».

«Όσο για μας, τους σοσιαλιστές, έχουμε ευθύνη να προωθήσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις  για να εξασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, χωρίς κράτη-μέλη δύο ταχυτήτων», είπε ακόμη.

Η Φ. Γεννηματά επισήμανε εξάλλου ότι το Brexit δεν προέκυψε ως «κεραυνός εν αιθρία», αλλά πως είναι το αποτέλεσμα συντηρητικών πολιτικών που δημιούργησαν ανασφάλεια, μεγάλωσαν τις ανισότητες μεταξύ χωρών και περιφερειών, όξυναν αντιθέσεις και απογοήτευσαν λαούς.

«Οι ηγεσίες της Ευρώπης δεν είναι άμοιρες ευθυνών για την κατάσταση. Είναι ώρα περίσκεψης και επαναξιολόγησης της συνολικής πορείας» σημείωσε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε χρειάζεται μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη με 4 κύριους άξονες:

  • Ανάδειξη της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντικατάσταση των πολιτικών λιτότητας.
  • Ισχυρό αναπτυξιακό σοκ για την Ευρώπη με ολοκληρωμένες πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων.
  • Ενίσχυση της δημοκρατίας, αποκέντρωση, ολοκλήρωση της ΟΝΕ, προώθηση της κοινής άμυνας και κοινής μεταναστευτικής πολιτικής.
  • Σύγκληση μιας νέας ευρύτερης σύνθεσης συνέλευσης (Convention) για να επεξεργαστεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τις σημερινές συνθήκες (με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών, των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).