Στις κινήσεις του Φρανσουά Ολάντ στον απόηχο του Brexit αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδα Liberation, όπου τονίζεται ότι ο γάλλος πρόεδρος ετοιμάζεται να ρίξει το «χαρτί» του Νότου, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ισορροπία στην Ευρώπη.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Ολάντ, μαζί με «τον Ματέο Ρέντσι αλλά και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο τηλεφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο, την Ισπανία αλλά και την κυβέρνηση της Πορτογαλίας , επιδιώκει να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη υπέρ των χωρών του Club Med τις οποίες περιφρονεί η ευημερούσα βόρεια Ευρώπη».

Ταυτόχρονα ,ο γάλλος πρόεδρος –γράφει η Liberation – θα υποδεχτεί το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες και έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με τον ηγέτη του γερμανικού SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Γάλλοι διπλωμάτες υπογραμμίζουν πάντως, σύμφωνα πάντα με τη Liberation, ότι οι διαφορές που εμφανίζονται ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για το ρυθμό των διαδικασιών στην ΕΕ μετά το Brexit είναι απλώς θέμα τόνου ή φρασεολογίας και δεν αντανακλούν κάποια ουσιαστική διάσταση απόψεων.