Αιχμές κατά της στάσης των ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα κατά την περσινή διαπραγμάτευση άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συνεδρίαση που συμμετείχε ως παρατηρητής, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως υπάρχουν πολλά μέτρα και πολλά σταθμά στη μεταχείριση των κρατών – μελών της ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου έκανε σύγκριση στη στάση της ΕΕ απέναντι στο ελληνικό και το βρετανικό δημοψήφισμα. «Η σύγκριση της συμπεριφοράς της Ε.Ε. απέναντι σε Μ. Βρετανία και Ελλάδα είναι θλιβερή», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε «να περάσουμε από την Ευρώπη των κανόνων σε εκείνη της θεσμικής ενότητας». Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως το δημοψήφισμα στη Βρετανία αντιμετωπίστηκε με εξαιρετική ευγένεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός «προοδευτικού πόλου» που να διεκδικήσει την ηγεμονία, προσθέτοντας πως τίθεται συνολικό ζήτημα ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην Ευρώπη» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να αποτελέσει αφύπνιση των λαών.

«Φοβάμαι πως βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», τόνισε ο πρωθυπουργός

«Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε γενναίες  αποφάσεις για να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική για τους πολίτες», είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε σε άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ανάπτυξη, την ανεργία με δουλειές αξιοπρέπειας κα τις ατέρμονες συζητήσεις με κλειστές πόρτες με διαφάνεια και δημοκρατία».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός  είχε συνάντηση με την πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκαν «οι εξελίξεις μετά το Βρετανικό Δημοψήφισμα, και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην διαπραγμάτευση ΕΕ - Βρετανίας θεσμοί με δημοκρατική νομιμοποίηση όπως το Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης εκτιμήθηκε ότι επιβεβαιώνονται οι θέσεις της αριστεράς σχετικά με τα αίτια ενίσχυσης της ξενοφοβίας και του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ, και εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει η Αριστερά στην δημοκρατική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης».