Την εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερα πλεονάσματα ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, με τον οποίο συναντήθηκε για 30' και σε πολύ καλό κλίμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του ΕΛΚ, στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη συζήτηση που είχε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό ανέφερε τους προβληματισμούς του για το ισχύον πρόγραμμα στην Ελλάδα, το οποίο, όπως τόνισε δεν «βγαίνει» και ανέπτυξε όλο το σκεπτικό του για την πρόταση τη ΝΔ με ρυθμούς ανάπτυξης 4% και πλεονάσματα 2%, καθώς όπως εξήγησε πλεόνασμα που θα ανέρχεται στο 3,5% στα επόμενα χρόνια, δεν είναι εφικτός στόχος.

Άλλωστε, όπως σημείωναν πηγές από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Κένι, που οδήγησε τη χώρα του σε έξοδο από το μνημόνιο και θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Κένυ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε στον πρόεδρο της ΝΔ, ότι ο ίδιος συμφωνεί με τη λογική «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερα πλεονάσματα» και θα μπορούσε να στηρίξει ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα  επιτυγχάνει 4% ανάπτυξη και 2% πλεονάσματα.

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτακης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ στην έδρα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη βελγική πρωτεύουσα.