current views are: 12

28 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση18:28

Ο Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόταση για χαμηλά πλεονάσματα στο ΕΛΚ – Προβληματισμός για το Brexit

Ο προβληματισμός για το Brexit ήταν έντονος στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, ως προπαρασκευαστική της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς να φτάνουν έντονα ανήσυχοι.

Δημοσίευση 18:28’

Ο προβληματισμός για το Brexit ήταν έντονος στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, ως προπαρασκευαστική της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς να φτάνουν έντονα ανήσυχοι.

Ο προβληματισμός για το Brexit ήταν έντονος στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, ως προπαρασκευαστική της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς να φτάνουν έντονα ανήσυχοι. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση ότι δεν τους ακούει, κλείνοντας τα αυτιά του.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έβαλε στο τραπέζι την εναλλακτική πρόταση του κόμματος του για έξοδο από την κρίση και την ανάγκη να υπάρξει σε αντιστοιχία, μια νέα Συμφωνία της Ευρώπης με τους πολίτες, έπειτα και από το αποτέλεσμα-σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόσο στις δηλώσεις του, όσο και μέσα στη σύνοδο επεσήμανε δυο σημεία. Πρώτον ότι όπως φάνηκε και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος η Ευρώπη θα πρέπει να ακούσει αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των ευρωπαίων πολιτών που νιώθουν απειλούμενοι από τη μείωση των εισοδημάτων τους. Δεύτερον, με αφορμή τις ισπανικές εκλογές και τον Μαριάνο Ραχόι να είναι ένα από τα πρόσωπα της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «το αποτέλεσμα απέδειξε ότι ο λαϊκισμός δεν αποτελεί απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκές κοινωνίες».

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο πρόεδρος της ΝΔ, με την αναφορά του περί λαϊκισμού στέλνει μήνυμα και στο εσωτερικό της χώρας, όπου ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ειδικά με τον εκλογικό νόμο που προσπαθεί να αλλάξουν σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, κινούνται αποκλειστικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο και προσπαθούν να μεταθέσουν τη συζήτηση αλλού και όχι στην οικονομία, να διασωθεί ο ίδιος ο κ. Τσιπρας που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να κατακρημνίζεται και να δημιουργήσει προσκόμματα και προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση.

Την εναλλακτική πρόταση της ΝΔ για μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερα πλεονάσματα ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, με τον οποίο συναντήθηκε για 30′ και σε πολύ καλό κλίμα, στο περιθώριο της Συνόδου. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ανέπτυξε όλο το σκεπτικό του για την πρόταση τη ΝΔ με ρυθμούς ανάπτυξης 4% και πλεονάσματα 2%, ενώ όπως σημείωναν πηγές από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτακης έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα του Κένι, που οδήγησε τη χώρα του σε έξοδο από το μνημόνιο και θεωρεί οτι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο κ. Κένι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε στον πρόεδρο της ΝΔ, οτι ο ίδιος συμφωνεί με τη λογική «ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερα πλεονάσματα» και θα μπορούσε να στηρίξει ένα τέτοιο πρόγραμμα που θα  επιτυγχάνει 4% ανάπτυξη και 2% πλεονάσματα. Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ στην έδρα της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στη βελγική πρωτεύουσα.


σχετικα αρθρα