Άλλο Brexit και άλλο Grexit είπε εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, αφήνοντας αιχμές για διακριτική μεταχείριση των Ευρωπαίων υπέρ της Βρετανίας.

Κατά την παρέμβασή του στο δείπνο των 28 ηγετών ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτική αντιμετώπιση της ΕΕ μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας.

Υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», ενώ η αντιμετώπιση της Μ. Βρετανίας είναι διαφορετική.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν, αλλά δεν θα πρέπει να τιμωρούνται αυτοί που μένουν.

Κατά τ’ άλλα χαρακτήρισε «σοκ ιστορικών διαστάσεων»  το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης. Είπε όμως ότι «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους», διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα, τη λιτότητα και την κοινωνική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε εξάλλουν την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας ωστόσο ότι φαίνεται πως η Βρετανία δεν είχε την παραμικρή προετοιμασία σε περίπτωση που κέρδιζε το Brexit.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη να αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της ΕΕ, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει μάλλον «εικόνα διάλυσης», με τέσσερις διαφορετικές διακυβερνητικές συσκέψεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδα.