Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στο όραμα των αξιών της, ούτε έχει αξιοποιήσει την ισχύ της, κάτι που συνέβη και στη περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως στη περίπτωση της Ελλάδας και στο μεταναστευτικό, η Ευρώπη δεν κινήθηκε συλλογικά, αλλά στην αρχή έψαχνε εθνικές λύσεις και στη συνέχεια προχώρησε σε συλλογικές κινήσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως το θετικό που βγαίνει μετά το πολύκροτο διαζύγιο της Βρετανίας με την Ένωση, είναι ότι έχει ξεκινήσει ένα κίνημα πολιτών υπέρ της Ευρώπης. Σε περίπτωση που το κίνημα αυτό ενισχυθεί και δοθεί χώρο από τις προοδευτικές δυνάμεις, τότε αυτό μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην ΕΕ και τις ηγεσίες της. Αναφερόμενος στην απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε δημοψήφισμα, είπε πως κανένα δημοψήφισμα δεν είναι πανάκι, αλλά πρέπει να αξιοποιείται.

Σχετικά με το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο ίδιος το 2011, εκτίμησε πως θα το είχε κερδίσει και θα είχε επικρατήσει το «ΝΑΙ» υπέρ ενός προγράμματος προσαρμογής που θα εγγυούταν και την πορεία μας στο ευρώ. Ο Έλληνας θα είχε αισθανθεί ότι είναι δικό του πρόγραμμα και θα είχαν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις, τόνισε.