Στην ομολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε την παραχώρηση του ΟΛΠ αλλά τη δημόσια αξιοποίησή του προχώρησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, επιχείρησε να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έχασε τη μάχη και υποχρεώθηκε από τις καταστάσεις να κάνει πίσω και να δεχθεί τη συμφωνία για το λιμάνι.

«Φυσικά δεν ήταν στον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ αυτού του είδους η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών της χώρας. Όχι γιατί ήταν δημόσιο λιμάνι. Ιδιωτικό ήταν και πριν», είπε και πρόσθεσε:

Αυτό που ζητούσαμε πάντα ήταν η παραγωγική ανάπτυξη της χώρας να στηριχτεί σε δημόσιο σχεδιασμό και όχι να αφεθεί στους κανόνες της αγοράς. Αυτό δεν επετεύχθη. Αυτός ο στόχος μιας κυβέρνησης που θα ήθελε να αναδιοργανώσει τις επιλογές της χώρας και να αξιοποιήσει στο μέγιστο το στρατηγικό χαρακτήρα του Πειραιά αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Δρίτσας πρόσθεσε ότι αυτό που οραματιζόταν ν' αλλάξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απετράπη από τη συμμαχία της Δεξιάς στην Ελλάδα και της Δεξιάς στην Ευρώπη. «Βρεθήκαμε σε ασφυξία το καλοκαίρι του 2015. Χάσαμε και ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό να παραμείνουμε για να δώσουμε τη μάχη. Μας είπε ναι ο ελληνικός λαός. Γι' αυτό είμαστε στις καρέκλες όχι γιατί θέλουμε να παραμείνουμε υπουργοί ή γιατί έχουμε καμία τρέλα με την εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως κατά την επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου τέθηκε ζήτημα από τη ΝΔ και τον Μ. Βαρβιτσιώτη περί «ρουσφετολογικών» προσλήψεων στο λιμάνι (έχει επιφυλάξεις για τη στάση της στην ψηφοφορία). Και αυτό γιατί σύμφωνα με τις διατάξεις προστατεύονται συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να μεταταχθούν σε άλλο φορέα του δημοσίου. Απαντώντας ο κ. Δρίτσας ζήτησε από τους συναδέλφους του, να μη βιαστούν να καταδικάσουν το θεσμικό πλαίσιο και εξήγησε πως πρόκειται για αίτημα των εργαζομένων που έγινε δεκτό.

Από την πλευρά της ΝΔ, η εισηγήτρια Όλγα Κεφαλογιάννη, κατηγόρησε την κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας για «πρωτοφανές απύθμενο θράσος» και παρουσίασε στην Επιτροπή τις δηλώσεις τους ως αντιπολίτευση και τις σημερινές ως κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε στα όσα κατήγγειλαν σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης για τη συμφωνία, σε αντιδιαστολή με τα όσα σήμερα ψηφίζουν.

Κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ τάχθηκε η Χρυσή Αυγή, με τον εισηγητή της, Νικόλαο Κούζηλο, να υποστηρίζει ότι το λιμάνι πρέπει να παραμείνει σε ελληνικά χέρια και ότι ήταν κερδοφόρο, αφού τώρα πωλείται για ψίχουλα, αφού το Δημόσιο θα εισπράξει λιγότερα από το ποσό που είχε δώσει η κινεζική εταιρεία για να αγοράσει την Προβλήτα 2, ενώ όλα τα χρήματα θα χρηματοδοτήσουν τους μισθούς και τις μετατάξεις.

Με τη φράση «Θοδωρή τα έμαθες τα νέα; Από το λιμάνι της αγωνίας περάσαμε στην αγωνία και στη λαχτάρα για την εξουσία», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την ολοκλήρωσε απευθυνόμενος και πάλι στον υπουργό Ναυτιλίας, λέγοντας:

Κουράγιο Θοδωρή. Ελπίζω με την καρέκλα του υπουργείου σου να απαλύνεις τον πόνο για το ξεπούλημα του λιμανιού.

Την έντονη διαφωνία του ΚΚΕ εξέφρασε η Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με αυτήν τη σύμβαση. «Η ενοχή σας φαίνεται και από τη διαδικασία που ακολουθείτε» είπε και χαρακτήρισε «λόγια χωρίς αντίκρισμα» τις κυβερνητικές εξαγγελίες για διασφάλιση των θέσεων εργασίας «σαν την εξασφάλιση των συνταξιούχων και των συντάξεων».

Ο Σπύρος Δανέλλης, από το Ποτάμι, εκτίμησε ως ανώφελο να αναφερθεί αυτήν τη στιγμή κάποιος στις παλινωδίες που χαρακτήρισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημείωσε πως είναι ωφέλιμη μία ειλικρινής προσπάθεια «να γυρίσουμε σελίδα και να συνεννοηθούμε», ώστε να μη φτάσουμε να «συνεννοούμαστε πάνω στα ερείπια της χώρας».

Από την Ένωση Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης επεσήμανε ότι το λιμάνι πωλείται σε μία δύσκολη συγκυρία, λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ως κύρια υπαίτια που οδηγήθηκε εδώ η κατάσταση, λόγω των παλινωδιών της. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.