Στην ανάγκη δημιουργίας ενός New Deal για την Ευρώπη που θα εμπνεύσει όπως είπε κυρίως τους νέους, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνόδου των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, που συνεδρίασαν χωρίς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, στον απόηχο του Brexit.

Στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η «Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο» και χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, καθώς όπως επεσήμανε «η ΕΕ μικραίνει»

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή», συνέχισε ο πρωθυπουργός που τόνισε πως πρέπει να συνειδητοποιήσει η ΕΕ ποιος είναι ο λόγος που οι Βρετανοί έδωσαν αυτή την απάντηση στο δημοψήφισμα. «Να αναρωτηθούμε ποια θα ήταν η απάντηση εάν γίνει αντίστοιχο δημοψήφισμα σε άλλες χώρες της ΕΕ», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Πρέπει να αναστοχαστούμε και να δουλέψουμε για ένα νέο ελκυστικότερο όραμα και προοπτική για το μέλλον και τους πολίτες της ΕΕ. Η Ελλάδα πέρυσι τέτοιο καιρό, μέσα από τη διεκδίκηση των πολιτών της και της κυβέρνησης, ανέδειξε τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ. Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει δημοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα στην Ένωση

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η συζήτηση στη σύνοδο έγινε σε φορτισμένο κλίμα, «αλλά οι εταίροι μας αναγκάζονται να πάρουν αποφάσεις». Όπως εκτίμησε, οι ηγεσίες της ΕΕ, αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν πως βρίσκονται μπροστά σε δύο δρόμους: «Ή θα συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ή θα αποφασίσουμε για τη δημιουργία μίας καλύτερης Ευρώπης, πιο δημοκρατικής και πιο κοινωνικής».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως οι «σκληρές πολιτικές λιτότητας, η α λα καρτ αντιμετώπιση του προσφυγικού, η αίσθηση πως οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν λόγο στη λήψη των αποφάσεων οδηγούν σε μια αίσθηση νευρικής κρίσης στην Ευρώπη» και πρόσθεσε:

Πρέπει να τεθεί ένα σχέδιο στην ΕΕ για την επόμενη ημέρα. Ένα New Deal για την ΕΕ που θα εμπνεύσει κυρίως τους νέους ανθρώπους. Πέραν του δημοσιονομικού έχουμε και το κοινωνικό έλλειμμα. (…) Η Ευρώπη με τις μεγάλες ανισότητες δεν έχει προοπτική. Να βάλουμε στο τραπέζι μία κοινωνική ατζέντα, με ενίσχυση των Ευρωπαϊκών θεσμών που οι πολίτες θα αισθάνονται πως θα έχουν λόγο.

Τέλος, προανήγγειλε την ανάληψη «πρωτοβουλιών από την Ελλάδα» σε περιφερειακό επίπεδο και εντός των κρατών-μελών για τη «συγκρότηση συμμαχιών σε γεωγραφικό και πολιτικό επίπεδο».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του πρωθυπουργού