Συνεδρίασε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.

Επί τάπητος σύμφωνα με την ανακοίνωση τέθηκε η πορεία των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Στις Περιφέρειες Κρήτης και Ηπείρου έχουν ήδη υπογραφεί από τους αρμόδιους Υπουργούς οι σχετικές αποφάσεις (Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΣΜΠΕ) προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα έργα Διαχείρισης απορριμμάτων- ειδικότερα στην Ήπειρο ο Περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ) περιλαμβάνει και Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα κατασκευαστεί με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Αντίστοιχα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν άμεσα, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχετικά με τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και Ιόνιων νήσων οι Υπουργοί που συμμετείχαν στη συνεδρίαση εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατάθεση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων από τους Δήμων των αντίστοιχων Περιφερειών. Ειδικά στην Κέρκυρα όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια τονίστηκε ότι πρέπει να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να λειτουργήσει προσωρινά ξανά ο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου. Το γεγονός ότι υπάρχει στην διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ για σχετικά έργα μπορεί να βοηθήσει να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση.

Για τις υπόλοιπες Περιφέρειες οι προβλεπόμενες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός των αμέσως επόμενων μηνών.