Για την ανάγκη οι δυνάμεις της Αριστεράς να βγουν μπροστά με τολμηρές ιδέες προκειμένου να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη ώστε να σταματήσει η ευρωλιτότητα και η ξενοφοβία μίλησε απόψε ο Γιάννης Δραγασάκης στον απόηχο των εξελίξεων στη Βρετανία.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μαρούσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «η Αριστερά δε θα κερδίσει αν παρακολουθεί τις εξελίξεις φοβικά και αμυντικά. Πρέπει να βγούμε μπροστά με τις δυνάμεις και τις ιδέες μας, μπροστά και τολμηρά, χωρίς να περιμένουμε να αλλάξουν πρώτα οι συσχετισμοί, για να δράσουμε, αφού μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί».

Όπως επισήμανε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία «φέρνει στην επιφάνεια μία πολυδιάστατη κρίση» και πως «όλοι αναγνωρίζουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Ευρώπη ή θα αλλάξει ή θα διαλυθεί».

«Δεν μπορούν να λένε ότι θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και την ίδια στιγμή να αρνούνται το μοίρασμα της ευθύνης για το προσφυγικό, την αμοιβαιοποίηση του χρέους, την από κοινού ώθηση της ανάπτυξης», τόνισε ο Γ. Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι συσχετισμοί ήταν αρνητικοί και οι πιέσεις και οι εκβιασμοί πρωτόγνωροι» και είπε ότι επιβλήθηκε ουσιαστικά η ολοκλήρωση του δεύτερου μνημονίου ενώ «εγχώριες και ξένες δυνάμεις μεθόδευσαν τη δημιουργία μιας δημοσιονομικής ασφυξίας με στόχο την κατάρρευση και της οικονομίας και της κυβέρνησης».

«Το ομολόγησε πρόσφατα ο κ. Σαμαράς δημόσια. Δε μας έδωσαν τη δόση των 7 δις. ευρώ το φθινόπωρο του 2014, είπε ο κ. Σαμαράς, για να μη τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία του κράτους», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση ανέφερε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση, οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ως προϋπόθεση για ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης».

Ακόμη πιο σημαντικό, είπε, είναι η μείωση της ανεργίας, η καταπολέμηση της φτώχειας και των ανισοτήτων.

Παράλληλα αναφερόμενος στο στοίχημα για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη έκανε λόγο για «διπλό ατύχημα» του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την επιχειρηματολογία ότι «πρώτα πρέπει να κάνουμε ανάπτυξη και μετά διανομή».

«Το πρώτο ατύχημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι τα δόγματα αυτά αμφισβητούνται πλέον δυνατά και από εκείνους που τα εισηγήθηκαν. Από τους κόλπους του ΔΝΤ βγήκε πρόσφατα μια μελέτη που θέτει σε αμφισβήτηση το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού. Και το δεύτερο ατύχημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας καμιά ανάπτυξη και καμιά παραγωγή δεν είναι εφικτή και βιώσιμη αν δε συνδυαστεί με την ανόρθωση της κοινωνίας, του συστήματος υγείας, του εκπαιδευτικού συστήματος, του συστήματος κοινωνικής προστασίας, δηλαδή του κοινωνικού κράτους», τόνισε ο Γ. Δραγασάκης.

Τέλος ως τρίτη προτεραιότητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε τις αλλαγές στο Σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο, τη δημόσια διοίκηση και το κράτος.

«Στην κατεύθυνση αυτή προχωρούμε άμεσα στην κατάργηση του μπόνους και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής και με την προοπτική στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να συμφωνηθεί ως πάγιο εκλογικό σύστημα», είπε και πρόσθεσε: «Ανοίγουμε, παράλληλα, τη συζήτηση για το συνταγματικό χάρτη της χώρας, με βάση τις αρχές της διαφάνειας, της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών, τη θεσμοθέτηση μορφών άμεσης δημοκρατίας».

Τέλος,  μίλησε για εκτεταμένες αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και το κράτος.