Ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για τη θέση του ότι η παρούσα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί, και πιθανά δεν επιθυμεί, να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες δεσμεύτηκε έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα όσα τραγελαφικά εξελίχθηκαν χθες στη Βουλή με φόντο τη συμφωνία με την Cosco για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. 

Σε μία συγκυρία που ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να οικοδομήσει φιλευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική ατζέντα, η σκληρή προειδοποίηση του κινεζικού γίγαντα, και μάλιστα παραμονές της προγραμματισμένης μετάβασης του κ. Τσίπρα στο Πεκίνο, η εικόνα μιας κυβέρνησης που επιχειρεί, πλαγίως, να αποστασιοποιηθεί από όσα συνυπέγραψε αναμένεται να αναπαραχθεί εμφατικά από τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε, το βασικό στρατηγικό πρόβλημα της γαλάζιας ηγεσίας είναι, ακριβώς, η διαμόρφωση των νέων διαχωριστικών γραμμών, ειδικά από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας προσεχώρησε στη λογική του μνημονίου και των ιδιωτικοποιήσεων. 

Η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη «εγώ μπορώ να φέρω επενδύσεις» και η προσπάθειά του να αντιδιαστείλει τη δική του δέσμευση γι’ αυτό με τη διγλωσσία και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης απέκτησε, με αφορμή την Cosco, και την πλήρη νομιμοποιητική της βάση. 

Οι κυβερνητικοί χειρισμού, διανθισμένοι και με τις φράσεις που κατά το παρελθόν χρησιμοποίησαν οι κ. Τσίπρας και Θ. Δρίτσας κατά της ιδιωτικοποίησης, αναμένεται να κυριαρχήσουν και κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Γ. Κουμουτσάκο. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι εισηγήσεις στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας να ζητηθεί επισήμως η παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας ενώ υπήρξαν και σκέψεις η Ν.Δ. να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για την αποπομπή Δρίτσα στη Βουλή, πλην όμως εγκαταλείφθηκαν. 

Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα από τις Βρυξέλλες, όπου χθες ενώπιον των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, επανέλαβε την πρότασή του για ένα νέο οικονομικό μείγμα με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα (2%) και υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης (4%) προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά δραστικής βελτίωσης των οικονομικών δεικτών. Η εντολή του Προέδρου της Ν.Δ. είναι για φουλ επίθεση προς τον Πρωθυπουργό και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, περιορίζοντας – de facto – και τα περιθώρια συνεννόησης, πολλώ δε μάλλον συναίνεσης, των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και στα υπόλοιπα θεσμικά ζητήματα.