Μπορεί οι εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μετά το Brexit, να απορρόφησαν  αρκετό από τον χρόνο του Πρωθυπουργού, αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως από το μυαλό του έφυγαν τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και κυρίως η ολοκλήρωση της κυβερνητικής πρότασης για τον νέο εκλογικό νόμο.

Η ολοκλήρωση και η ψήφιση αυτής της θεσμικής πρωτοβουλίας, αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, παρά την απουσία του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, το διήμερο συνεχίστηκαν οι παρασκηνιακές επαφές ανάμεσα σε συνεργάτες του και στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διερευνηθούν για ακόμη μία φορά οι δυνατότητες συναίνεσης. Άλλωστε, παρά τις δυσκολίες και την -προς το παρόν- άρνηση τόσο του Περισσού, όσο και του Ποταμιού, στην κυβέρνηση παραμένουν αισιόδοξοι πως οι 200 θετικές ψήφοι θα βρεθούν και ο νέος νόμος θα ισχύσει από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση. ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων φαίνεται να βρίσκονται κοντά στην κυβερνητική πρόταση, όπως και τρεις από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές. Μάλιστα, δεν αποκλείεται μέχρι την τελευταία στιγμή να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στην τελική πρόταση, που να είναι "δωράκια" προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να τα δελεάσει για τα καλά.

Όπως αναφέρουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείο, το βάρος τις επόμενες μέρες θα πέσει στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, που επί της ουσίας κρατάει τα "κλειδιά" για το τελικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, η τοποθέτηση του Περισσού πως εκτός από τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, θα περιμένει και την οριστική της πρόταση για να την κρίνει επί της ουσίας, αναπτέρωσε τις ελπίδες των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, ως προς την τελική στάση του ΚΚΕ.

Αν και στο Μαξίμου γνωρίζουν πως η στάση του Περισσού είναι ξεκάθαρη και συνεπής ως προς την απλή αναλογική εδώ και χρόνια, ελπίζουν πως η μεγάλη ευκαιρία για εξοστρακισμό του μπόνους από την πολιτική ζωή, ίσως πείσει το ΚΚΕ να μην όχι, παρά τη διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή.