Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επεσήμανε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας απόψε σε δείπνο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ανέφερε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, έχουμε τελειώσει με κάποια θέματα και ό,τι έχει συμφωνηθεί, η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε δε, την ανάγκη να δημιουργηθεί θετικό επενδυτικό κλίμα, ώστε να πειστούν οι επιχειρηματίες ότι αξίζει να επενδύσουν στην Ελλάδα και ως βασικές προϋποθέσεις γι’ αυτό ανέφερε το σταθερό πλαίσιο (να μην αλλάζει, όπως είπε, ο φορολογικός νόμος κάθε εξάμηνο) και να υπάρχει διαφάνεια στην δημόσια διοίκηση.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε το σεβασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε σύγκριση με αυτές, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Γερμανία το 2000 ήταν ένα «ανοιξιάτικο αεράκι».

Απέρριψε τα στερεότυπα με τα οποία γινόταν τα τελευταία χρόνια η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών, με τους Έλληνες να θεωρούν ότι οι Γερμανοί επιβάλλουν τη σκληρή λιτότητα και τους Γερμανούς να θεωρούν τους Έλληνες ως μη παραγωγικούς. Είπε ότι και τα δυο στερεότυπα είναι εσφαλμένα και επεσήμανε την ανάγκη κάθε πλευρά να κατανοεί την οπτική γωνία του απέναντι, αλλά και να παραδειγματιστούμε από το προηγούμενο της δεκαετίας του ’50, όταν το ελληνικό κράτος ήταν το πρώτο που με θάρρος, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο και τις θηριωδίες των ναζί, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία.

Επεσήμανε δε, ότι το βρετανικό δημοψήφισμα αποτελεί παράδειγμα του τι συμβαίνει, όταν στην πολιτική εξεγείρουμε τα συναισθήματα των πολιτών και εξέφρασε την ελπίδα, όταν οι νέοι (που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ) αναλάβουν το τιμόνι της χώρας, η Μ. Βρετανία να γίνει και πάλι μέλος της Ένωσης.

Επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Οικονομίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έκλεισαν δυο μεγάλες ενότητες που ήταν η δημοσιονομική και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η πρόκληση μπροστά μας είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο.

Χαρακτήρισε επίσης, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ως μεγάλο φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας με τις πολιτικές του πρωτοβουλίες στην Ευρώπη για τα θέματα της χώρας μας.