ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τη βούλα της Βουλής η παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco

της Γεωργίας Σάκκουλα - Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2016, 22:09 / Ανανεώθηκε 30 Ιουνίου 2016, 23:25
Με τη βούλα της Βουλής η παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco
Facebook Twitter Whatsapp

«Πράσινο φως» για την παραχώρηση του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco άναψε απόψε η Βουλή κυρώνοντας το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που στην αρχική του μορφή προκάλεσε εμπλοκή και σωρεία αντιδράσεων απειλώντας να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Πράσινο φως» για την παραχώρηση του 67% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco άναψε απόψε η Βουλή κυρώνοντας με ευρύτατη πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που στην αρχική του μορφή προκάλεσε εμπλοκή και σωρεία αντιδράσεων απειλώντας να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία.

Συνολικά ψήφισαν 248 βουλευτές, εκ των οποίων υπέρ επί της αρχής ψήφισαν 223 βουλευτές έξι κομμάτων και κατά 25.  Ειδικότερα «ναι»επί της αρχής του νομοσχεδίου είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Ένωση Κεντρώων ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ (25 ψήφοι).

Το ΚΚΕ υπερψήφισε, ωστόσο, την τροπολογία για το Κερατσίνι και τα άρθρα για το Λιμενικό Σώμα, πλην αυτού για την συμμετοχή του Λιμενικού στην FRONTEX.

Η ΧΑ έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία την αρχή του και άρθρα του νομοσχεδίου και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το άρθρο 10α, για τις εργασιακές σχέσεις.

Προηγήθηκε μια συζήτηση σε υψηλούς τόνους με τον υπουργό Ναυτιλίας να δέχεται πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο που κατέθεσε μέχρι τελικά σήμερα το μεσημέρι να κάνει πίσω και να προσθέσει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που το έφεραν στα μέτρα της συμφωνίας με την Cosco.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, άσκησε σφοδρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης με αιχμή την επιστολή της Cosco και αναφέρει ότι ξεπέρασε κάθε βαθμό αναξιοπιστίας η κυβέρνηση, «η οποία αντί να κυρώσει την συμφωνία, την ακύρωσε ουσιαστικά πολιτικά».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Κύριε Υπουργέ γιατί αποδέχεστε αυτόν τον πολιτικό αυτεξευτελισμό;» είπε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενος στον Θ. Δρίτσα παρατηρώντας ότι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε είναι ταυτόσημες με αυτά που ανέφερε η Cosco στη χθεσινή της επιστολή.

«Εξευτελίζετε τη χώρα και την Κυβέρνηση. Αλλάζετε τη σύμβαση που είχατε συμφωνήσει με τον Πρωθυπουργό και αποδέχεστε τις υποδείξεις μιας εταιρίας», είπε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος για να προσθέσει: «Γιατί, ενώ είχατε συμφωνήσει από πριν, δεν φέρατε εξ αρχής τα συμφωνημένα;»

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σαμποτάρει την ελληνική οικονομία και διώχνει τους επενδυτές. «Γελούν ή αγανακτούν όσοι σκέφτονται να επενδύσουν στη χώρα μας» είπε και πρόσθεσε ότι: «Στείλατε αυτές τις ώρες στους επενδυτές το χειρότερο μήνυμα. Σαμποτάρατε την ελληνική οικονομία σε μια δύσκολη στιγμή».

«Είστε υπερήφανοι για το ξεπούλημα του πρώτου λιμανιού της χώρας; Ποια σχέση έχει η πολιτική που ασκείτε με αυτά που λέγατε;» ρώτησε απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα ο γενικός γραμματέας της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Συνεχίζετε από εκεί που τα άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τα συνεχίζετε αγριότερα - κι η ενοχή σας φαίνεται από την διαδικασία του κατεπείγοντος, που επιλέξατε» κατηγόρησε την κυβέρνηση η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου. «Η κυβέρνησή σας εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι μέσα από τη σύμβαση δεν μπορούσαν να λυθούν να εργασιακά» συμπλήρωσε η βουλευτής.