Ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι των διεθνών συνομιλητών του που, αν και κατανοούν τις θέσεις του, του ζητούν να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην πιέσει προς την κατεύθυνση της κυβερνητικής αλλαγής εξασφάλισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της Cosco

Το διπλό κυβερνητικό φιάσκο, με την αρχική διαφοροποίηση της συμφωνίας και την τελική κωλοτούμπα προκειμένου να μην ναρκοθετηθεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο, αποτελεί την καλύτερη απάντηση, λένε στη Συγγρού, σε όσους εντός και εκτός συνόρων συνεχίζουν να εκτιμούν ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας μπορεί, έστω και με πίεση, να προωθήσει τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα. 

Με βάση αυτό, η επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη εδράζεται σε δύο επίπεδα, ένα για το διεθνές ακροατήριο και ένα για το εσωτερικό. Εκτός συνόρων, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να στοιχειοθετήσει το επιχείρημα ότι ο κ. Τσίπρας δεν συνιστά αξιόπιστο συνομιλητή και, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να διακινδυνεύσει την ολοκλήρωση ακόμη και εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτή του ΟΛΠ, την ίδια στιγμή που έπονται ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις για την ενέργεια και το νερό. Το ίδιο βεβαίως, ισχύει και για όσους στο εσωτερικό προκρίνουν την εκδοχή να... αφεθεί ο Πρωθυπουργός να υλοποιήσει όσα μπορεί έως ότι καταρρεύσει. 

Το κύριο, ωστόσο, εντός συνόρων, μήνυμα του κ. Μητσοτάκης αφορά στους λιγότερο προνομιούχους και τους ανέργους. Και σηματοδοτεί ότι η τακτική της κυβέρνησης όχι μόνον δεν οδηγεί στην προστασία τους αλλά, αντιθέτως, έχει ως αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επενδυτές και, συνεπώς, να περιορίζονται οι πιθανότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας και αύξησης του εθνικού, και προσωπικού προφανώς, εισοδήματος. 

Η υπόθεση της Cosco ανέδειξε, παράλληλα, τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, δημιουργώντας εκ νέου την πεποίθηση στη Συγγρού ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν είναι μακριά. Και αυτό γιατί ήρθε σε μία περίοδο που ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να πείσει για την αλλαγή σελίδας στη χώρα και την επιστροφή της σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, την ίδια στιγμή που το φθινόπωρο δεν θα είναι ανέφελο για τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις και για τα εργασιακά.

Το «θείο δώρο» της κυβέρνησης προς τη Ν.Δ. με την υπόθεση της Cosco δεν πρόκειται να περάσει, όπως είναι σαφές, ανεκμετάλλευτο και θα ενταχθεί στο κυρίαρχο, το τελευταίο διάστημα, αφήγημα του Προέδρου της Ν.Δ. ότι η πολιτική που ο ίδιος εισηγείται είναι η πραγματικά φιλολαϊκή πολιτική, υπό την έννοια ότι έχει ως μόνον στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης στη χώρα.