Μετά από σχεδόν 4 μήνες ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων και μια εβδομάδα συζητήσεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο, θα ανέβει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει δύο άρθρα, ενώ στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, η διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%, το δικαίωμα ψήφου στα 17, ενώ το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών δεν θα υπάρχει στην κυβερνητική πρόταση. 

Μετά τις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλήφθηκαν πως το μόνο σχέδιο που θα μπορούσε να συγκεντρώσει -υπό προϋποθέσεις- τον μαγικό αριθμό των 200 θετικών ψήφων, ώστε να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ήταν αυτό της απλής αναλογικής

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν στην στήριξη της πρότασης τους από το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρώων, ενώ μέχρι και την τελική κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, θα πιέζουν και το ΚΚΕ για να το στηρίξει. Μάλιστα, προκειμένου να κάμψουν τυχόν αντιδράσεις από την πλευρά του Βασίλη Λεβέντη, αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, παρά το γεγονός πως τα κυβερνητικά στελέχη διακήρυσσαν πως με αυτή την ενέργεια θα χτυπηθεί το πελατιακό κράτος και η διαφθορά.   

Πάντως, στην κυβέρνηση ακόμη και με αυτή τη μορφή το νομοσχέδιο δύσκολα θα καταφέρει να συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους. Αν τελικά το ΚΚΕ αρνηθεί να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο, τότε στην κυβέρνηση δεν θα αρκούν ούτε οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής, παρά το γεγονός πως το Μαξίμου επιμένει πως δεν θα της ήθελαν. Έτσι, στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως πρόβα για μελλοντικές ευρύτερες πολιτικές συμπράξεις.