Στη δημοσιότητα δόθηκε από τις 15:00 η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο, που προβλέπει την κατάργηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα όπως επίσης και την καθιέρωση εκλογικού δικαιώματος από τα 17 έτη και ήδη τα κόμματα άρχισαν να τοποθετούνται.

Ήδη η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την αντίθεσή της  με την εν λόγω πρόταση. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ''εκλογικό νόμο - οπερέτα'' τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα είναι σύντομα ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει πως θα την καταψηφίζει και ήδη πηγές της Συγγρού διαμηνύουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί άλλους 26 βουλευτές ώστε να μην περάσει ο νόμος με 200 ψήφους και ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι  το Μαξίμου άνοιξε το θέμα έχοντας ούτε «απλές» ούτε «άδολες» προθέσεις. Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ είπε «κάνετε όπως ο Κουτσόγιωργας το 1989» δεν ήταν τυχαία. Στη Συγγρού θεωρούν, με βάση και τα ευρήματα των τελευταίων μετρήσεων, πως η κυβέρνηση Τσίπρα βλέποντας πως η ΝΔ προηγείται, θέλει με τη μείωση των bonus των 50 εδρών να προκαλέσει ακυβερνησία και να μην καταστεί δυνατό για τον επόμενο να κυβερνήσει.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση για να εφαρμόσει επιθετικές μεταρρυθμίσεις που θα είναι το κλειδί για να ζητήσει η Ελλάδα μια νέα συμφωνία με μικρότερα πλεονάσματα και μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης» αναφέρουν από τη ΝΔ.

Όπως σημείωνε στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απλή αναλογική, δοκιμάστηκε το 1989-90 και οδήγησε σε απόλυτη ακυβερνησία: σε τρείς αλλεπάλληλες αναμετρήσεις μέσα σε εννιά μήνες και σε ένα χρόνο κυβερνητικής παράλυσης που κόντεψε να διαλύσει τη χώρα. Και όπως υπενθύμιζε ο ίδιος «στη συνέχεια όταν καταργήθηκε επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990 (επί υπουργίας Κούβελα) κανείς δεν σκέφτηκε να την επαναφέρει εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ως «θεσμικό έγκλημα» χαρακτήρισε το Ποτάμι την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου αφενός γιατί, όπως τονίζει, δεν δίνει δικαίωμα ψήφου σε όσους Έλληνες ζουν στο εξωτερικό και αφετέρου γιατί η κατάργηση του μπόνους κατά τη Σεβαστουπόλεως οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία. Σε σχετική ανακοίνωσή του το Ποτάμι χαρακτηρίζει «άτολμη» και «συντηρητική» την κυβέρνηση και καλεί τα υπόλοιπα κόμματα να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Πηγές από το Ποτάμι ανέφεραν πως σκοπεύουν να στηρίξουν μόνο το άρθρο για ψήφο στα 17, με την  υποσημείωση ότι «ζητάμε παράλληλα να αποκτήσουν οι 17αρηδες τα δικαιώματα του ενήλικα σε όλους τους τομείς όχι μόνο στην ψήφο». Την ίδια στιγμή ανέφεραν πως «δεν ψηφίζουμε απλή αναλογική με 300 έδρες» και τόνιζαν πως «θέλουμε μείωση των εδρών των βουλευτών». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως υποστήριζαν από το Ποτάμι, «η απλή αναλογική γίνεται για να παραμείνει ζωντανός ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της εμφανίστηκε θετική στην κυβερνητική πρόταση και στελέχη της εξέφραζαν την αντίθεσή τους στο «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών. «Αν δεν αλλάξει κάτι, ψηφίζουμε», διαμήνυαν από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Από το ΚΚΕ πάντως τόνιζαν πως επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν και αναμένουν το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή για να απαντήσουν.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με δήλωσή της τόνισε πως «είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α».

Ταυτόχρονα καταθέτει πρόταση πέντε σημείων για τον εκλογικό νόμο:

Ι. Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.

ii. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.

iii. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

iv. Ψήφο στα 17

v. Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.