Μπερδέματα που θα οδηγούσαν σε κρίση κυβερνησιμότητας και θα υποχρέωναν σε αμφότερες κομματικές υπερβάσεις, προκαλεί στους εκλογικούς σχηματισμούς ο νέος νόμος Κουρουμπλή. Με βάση το κείμενο που κατέθεσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση, ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το ίδιο το πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Και αυτό γιατί η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που δίνεται σήμερα στο πρώτο κόμμα και εξασφαλίζει μια βάση κυβερνητική συνεργασίας, υποχρεώνει τους πολιτικούς αρχηγούς είτε να προχωρήσουν σε μεγάλο συνασπισμό είτε να προκαλέσουν αέναους κύκλους εκλογικών αναμετρήσεων.

Άλλωστε ο υπολογισμός των εδρών της παρούσας Βουλής με βάση τη πρόταση της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό σύστημα, δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας: «Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα».

Με βάση τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί 144 έδρες (εκλέχθηκε με 145), θα έπεφτε στις 114, ενώ η ΝΔ που έχει 75 θα εκτοξευόταν στις 90. Αντίστοιχα όφελος 4 εδρών θα είχε η ΧΑ (22 από 18) και 3 το ΠΑΣΟΚ (20 από 17), ενώ και το ΚΚΕ θα ανέβαινε στις 17 από τις 15 έδρες που έχει τώρα. Το Ποτάμι θα κέρδιζε 13 έδρες έναντι 11 (έχει 10 λόγω της ανεξαρτητοποίησης Θεοχάρη)  και ο έτερος κυβερνητικός εταίρος (ΑΝΕΛ) θα διαμορφώνονταν στις 12 έδρες. Τέλος και η ΕΚ θα είχε εκλέξει 2 έδρες περισσότερες (11 έναντι 9).

Από τα παραπάνω ωστόσο καθίσταται σαφές, πως ο σχηματισμός κυβέρνησης ήδη από τον Σεπτέμβριο του 15’ δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς ο μαγικός αριθμός των 151 δεν μπορούσε να διασφαλιστεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο αριθμός των εδρών της κοινοβουλευτικής αυτής συμμαχίας, θα είχε πέσει από τος 155 αρχικά στους 126, κάνοντας έτσι επιτακτική τη συμμετοχή τουλάχιστον δύο κομμάτων ακόμα, από τα οποία το ένα υποχρεωτικά θα έπρεπε να είναι το ΠΑΣΟΚ (126+20+ (;)). Με λίγα λόγια και πάντα εφόσον ο νέος νόμος επικυρωθεί από τα 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών (200 ψήφους) και ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές, ρόλο ρυθμιστή θα αναλάβει το κόμμα που θα καταφέρει να πλασαριστεί στη τρίτη ή τέταρτη θέση (αν θεωρηθεί δεδομένο πως η ΧΑ θα επαναλάβει τη προηγούμενη εκλογική της επιτυχία). Όλα αυτά ωστόσο με την προϋπόθεση πως στην επόμενη Βουλή δεν θα μπουν πολύ περισσότερα ή πολύ λιγότερα κόμματα απ’ ότι στη παρούσα.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως  με το νέο εκλογικό νόμο λοιπόν, θα ζήσουμε την εποχή των πολυκομματικών κυβερνήσεων με πολλούς μικρούς κυβερνητικούς εταίρους.

ΥΓ. Για τον υπολογισμό των εδρών έγιναν οι εξής πράξεις:

  • αριθμός έγκυρων ψήφων που έλαβε το κόμμα Χ 300 / σύνολο έγκυρων ψήφων που έλαβαν τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή

ΥΓ2. Από τη πρώτη κατανομή περίσσεψαν 3 έδρες που δόθηκαν στα κόμματα με το μεγαλύτερο δεκαδικά υπόλοιπα.