Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν από τη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου πως κατέθεσε έναν εκλογικό νόμο οπερέτα που «θα κάνει πολύ κακό στην πατρίδα μας».

Πηγές της ΝΔ τονίζουν πως «η Ελλάδα βρίσκεται, εδώ και χρόνια, σε κρίση. Στις κρίσεις χρειάζονται αποφάσεις γρήγορες, αποφάσεις ουσιαστικές, αποφάσεις που να φέρνουν αποτελέσματα. Η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων είναι συνταγή αποτυχιών» και υποστηρίζουν πως «ο εκλογικός νόμος πρέπει να διασφαλίζει δύο κριτήρια: την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Σε αυτό το πλαίσιο κάνουν λόγο για μία λανθασμένη επιλογή «αυτήν τη στιγμή, η χώρα να μπει σε μια κατάσταση πολιτικού κατακερματισμού, ακυβερνησίας και αδυναμίας να λαμβάνει ταχείες, ουσιαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία».

«Στις δύσκολες αυτές ώρες χρειάζονται γρήγορες, στιβαρές, ξεκάθαρες αποφάσεις. Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει πειράματα ακυβερνησίας. Η προσφυγή της Κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα στην απλή αναλογική μοιάζει με πολιτική σωσιβίου» αναφέρουν από τη ΝΔ και εκτιμούν πως η κίνηση του κ. Τσίπρα εξυπηρετεί τρεις στόχους:

  • Πρώτα από όλα, να διασωθεί, καθώς βλέπει να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις.
  • Δεύτερον, να παραπλανήσει και να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση, ενώ συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.
  • Και τρίτον, να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο ουσιαστικά σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας, που απαιτούν μια ισχυρή, στιβαρή, αποφασιστική διακυβέρνηση.

«Οτιδήποτε άλλο, βάζει τη χώρα σε μια δύνη ακυβερνησίας και αβεβαιότητας, που είναι ό,τι χειρότερο στις παρούσες δραματικές, για όλους τους πολίτες, οικονομικές συνθήκες» εκτιμά η ΝΔ και προσθέτει:

Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα, η απλή αναλογική θα σημαίνει ότι για να σχηματιστεί Κυβέρνηση θα πρέπει να συμμαχήσουν σίγουρα τα δυο πρώτα κόμματα. Δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ωστόσο τόσο εμείς ως Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα ακυβερνησία, όπως συμβαίνει και στην Ισπανία - μια χώρα και αυτή με οικονομικά προβλήματα - η οποία μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις (20 Δεκεμβρίου 2015 και 26 Ιουνίου 2016) δεν μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση» σημειώνουν από τη ΝΔ και τονίζουν:

Αξίζει να τονιστεί ότι στην περίπτωση εκείνη που τα δυο πρώτα κόμματα σχημάτιζαν Κυβέρνηση είναι εξαιρετικά πιθανό ή Χρυσή Αυγή να ήταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας μας.

Αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Και με αυτήν τη θέση προχωράμε στο δημόσιο διάλογο. Από εκεί και πέρα, βέβαιοι για την ορθότητα των επιχειρημάτων μας, περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις των πολιτικών δυνάμεων.

Όλα αυτά θα φανούν στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Εκεί θα φανεί αν υπάρχουν και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που ουσιαστικά συμμετέχουν σε μια διαδικασία συνενοχής με την Κυβέρνηση.