Το ενδεχόμενο μέτρων αναπλήρωσης των απωλειών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Σε δηλώσεις του από την Κοζάνη είπε ότι στο θέμα του ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση εκπληρώνει συμφωνία παλαιότερων κυβερνήσεων, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2018 και ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη γρήγορη αναπλήρωση μεγάλου μέρους των απωλειών που θα υποστούν οι δικαιούχοι.

Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι σε κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση δημιουργώντας μια καλύτερη βάση κατώτερης σύνταξης ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού, η μικρότερη σύνταξη θα έχει ποσοστό αναπλήρωσης 110%.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, ορισμένα από τα μέτρα για την αναπλήρωση των απωλειών είναι «η χαμηλή συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη στο 10% και η προστασία των κοινωνικά αδύναμων, όπου έως το 2018 θα διατεθούν περίπου 900 εκατ. ευρώ όταν το 2015 ήταν μόνο 78 εκατ. ευρώ».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις έως 1.000 ευρώ, ενώ για τους νέους ασφαλισμένους θα προκύψουν μεταβολές στις υψηλές συντάξεις μετά τις 13 Μαΐου 2016. Οι διορθώσεις στις συντάξεις θα γίνουν με την αναπλήρωση η οποία θα φανεί στο λογαριασμό του δικαιούχου μετά την 1/1/2019.

Χθες, πάντως, μιλώντας στη Βουλή ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι ο λόγος για την καταβολή του ΕΚΑΣ δεν υφίσταται πια και αυτό γιατί όπως υποστήριξε το ΕΚΑΣ θεσπίστηκε το 1996 για να καλύψει τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στο μέσο εισόδημα, που ήταν 5.208 ευρώ, και τη μέση σύνταξη, που ήταν 3.900 ευρώ. 

Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ξεκαθάρισε ότι το ΕΚΑΣ που δόθηκε δεν θα επιστραφεί.