«Όποιος ψηφίσει την απλή αναλογική, στην ουσία ματαιώνει κάθε μεταρρύθμιση από δω και μπρός και επί της ουσίας κάθε πιθανότητα να βγει η χώρα από τα μνημόνια», είναι η θέση της ΝΔ για τον εκλογικό νόμο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την κυβέρνηση. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που με τους βουλευτές του θα καταψηφίσει το σχετικό σχέδιο νόμου όταν έρθει στην Ολομέλεια, τα πράγματα είναι απλά: η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί μια νέα Συμφωνία με τους δανειστές.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης, αναζητά άλλους 26 βουλευτές που θα πουν «όχι», για να μην περάσει το νέο εκλογικό σύστημα, με δεδομένο ότι σήμερα η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων έχει ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 144 βουλευτές, Ν.Δ. 75, Χ.Α. 18, Κ.Κ.Ε. 15, Δημοκρατική Συμπαράταξη 16, Ποτάμι 10, ΑΝ.ΕΛ. 9 και Ένωση Κεντρώων 9, ενώ υπάρχει και η «ομάδα» των 4 ανεξάρτητων βουλευτών (Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος).

Αν το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων (που φέρονται σε ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου, χωρίς ιδιαίτερες διαφωνίες) μαζί με τα δυο κυβερνητικά κόμματα, τους 4 ανεξάρτητους και τη Χρυσή Αυγή ψηφίσουν θετικά, το άθροισμα των 200 ψήφων μπορεί να προκύψει οριακά ακόμη και στην περίπτωση που η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΚΚΕ καταψηφίσουν.

Στη Συγγρού εκτός από τη ναρκοθέτηση του πεδίου της επόμενης κυβέρνησης, βλέπουν ότι το Μαξίμου με το νέο εκλογικό νόμο προσπαθεί να ενισχύσει και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, με το δικαίωμα ψήφου που δίνει στους 17αρηδες. Όπως σημείωνε γαλάζιο στέλεχος στο Newpost.gr, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, επιχειρεί να περάσει το μήνυμα προς τη νέα γενιά ότι κάποιος πλέον τους υπολογίζει, αν ληφθεί υπόψη ότι το «δώρο» της ψήφου στους σημερινούς μαθητές της Β’ Λυκείου, έρχεται πακέτο με το δίπλωμα οδήγησης που υποσχέθηκε ο Πάνος Καμμένος και την είσοδο στα Πανεπιστήμια χωρίς Πανελλαδικές, που φέρνει ο Νίκος Φίλης.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η κίνηση αυτή από το Μαξίμου δεν είναι τυχαία, αρκεί να μελετήσει κανείς τα επίσημα δημογραφικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Η γενιά των 18αρηδων, που μεγάλωσαν μέσα στη μνημονιακή περίοδο είναι 273.941 άτομα, ενώ φέτος έχουν εγγραφεί 105.033, με τον αριθμό αυτό στα χρόνια της κρίσης να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα κατ΄ έτος. Αν ληφθεί υπόψη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας, τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, εξασφάλισε στις τελευταίες εκλογές 17 έδρες με 314.376 ψήφους, δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Στον αντίποδα, λένε στη Συγγρού υπάρχει και άλλο ένα δημογραφικό-εκλογικό στοιχείο: είναι οι 427.000 έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα από το 2008 ως το 2013, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας. Το Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνουν, για προφανείς λόγους, απορρίπτει το αίτημα της ΝΔ, οι συγκεκριμένοι πολίτες, που είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας να μπορούν να ψηφίζουν στο εξωτερικό.