Η συζήτηση για τον αριθμό των ψήφων που μπορεί να εξασφαλίσει ο νέος εκλογικός νόμος που κατέθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση έχει φουντώσει, πλην όμως μία λεπτομέρεια μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς.

Αν και τα σενάρια όλων εδράζονται πάνω στο ερώτημα εάν ο νόμος θα εξασφαλίσει 200 θετικές ψήφους επί της αρχής (σ.σ. κάτι που είναι απίθανο να συμβεί, βάσει όσων έχουν δημοσίως δηλώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης), το παιχνίδι μπορεί να κριθεί στα άρθρα!

Και αυτό γιατί, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου ορίζεται ότι εφόσον ένα άρθρο εξασφαλίσει την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών τότε η συγκεκριμένη αλλαγή θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα από τις επόμενες εκλογές.

Τί σημαίνει αυτό; Ότι άν, για παράδειγμα, το ΚΚΕ ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το ίδιο πράξει ένα εκ των ΠΑΣΟΚ ή Ποταμιού τότε η διάταξη θα μπορούσε να ισχύσει άμεσα, ακόμη κι αν άλλες παραπέμπονταν για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Το σχήμα αυτό περιγράφεται στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου όπου σημειώνεται πως «Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικά η ισχύς των άρθρων 2 και 3 αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, των ανωτέρω άρθρων εφαρμοζομένων από τις αμέσως επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές, οποτεδήποτε και αν αυτές διεξαχθούν, τηρουμένων των προϋποθέσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 54 του Συντάγματος, ήτοι της υπερψήφισης του παρόντος άρθρου από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Μπορεί να γίνει η έκπληξη; Η αλήθεια είναι ότι οι πιθανότητες δεν είναι πολλές. Πλην όμως αυτός ο μηχανισμός θα επιτρέψει στον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα να επιχειρήσει να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους και, ακόμη κι αν δεν περάσει το νόμο προς άμεση εφαρμογή, να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την μάχη στη Βουλή.