current views are: 9

3 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση16:04

«Πόλεμος» ανακοινώσεων για το ραδιοτηλεοπτικό πεδίο και την επιστολή της Κομισιόν

Φωτιές άναψε η επιστολή του επιτρόπου Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος.

Δημοσίευση 16:04’

Φωτιές άναψε η επιστολή του επιτρόπου Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος.

Φωτιές άναψε η επιστολή του επιτρόπου Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην κόντρα που ήδη υπήρχε για τις νέες τηλεοπτικές άδειες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Η επιστολή, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Καθημερινή», θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

«Η  ανωτέρω  επιστολή  δεν  αφορά  θέματα  που  σχετίζονται με  την   αδειοδότηση  των τηλεοπτικών  σταθμών» σχολιάζει το υπουργείο Επικρατείας και τονίζει ότι «συμπληρώνεται  ένας  χρόνος  από  την  ανάρτηση  του  νομοσχεδίου  για  τις  τηλεοπτικές άδειες  (ν.  4339/2015)  και  ουδέποτε  η  Κομισιόν   ζήτησε  να  παρασχεθούν  εξηγήσεις  ή  αποσαφηνίσεις  για  τα  άρθρα  1 – 15  του  νόμου  που  αφορούν  την  αδειοδότηση».

Σύμφωνα με το υπουργείο επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί αρνητικό «κλίμα»  και  να  προκληθεί σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό ενόψει  της  αυριανής  εκδίκασης  στο  Συμβούλιο  της  Επικρατείας  των  αιτήσεων ακυρώσεως  που  έχουν  καταθέσει  οι  ιδιωτικοί  τηλεοπτικοί  σταθμοί  εθνικής  εμβέλειας  κατά  αποφάσεων που  σχετίζονται  με  τη  διεξαγωγή  του  διαγωνισμού  για  την  αδειοδότηση  των τηλεοπτικών σταθμών.

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο των καναλαρχών όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕ) σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Καθημερινής» θέτει ερωτήματα προς τους αρμόδιους για τον λόγο απόκρυψης, όπως αναφέρουν, της συγκεκριμένης επιστολής του Επιτρόπου, ενώ τονίζει ότι η Επιτροπή διαφωνεί πλήρως με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Ουσιαστικά» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ «η κυβέρνηση καταγγέλλεται γιατί προχωρά σε ένα διαγωνισμό χωρίς να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού, όπως ο καθορισμός του συνολικού αριθμού των αδειών (θεματικές, γενικού περιεχομένου μη ενημερωτικές, περιφερειακές κλπ) και η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος. Τούτο προκύπτει ευθέως από την κατηγορηματική αντίδρασης της Επιτροπής για το ενδεχόμενο να μην αξιοποιηθεί τελικώς και συνολικά το φάσμα. Και μάλιστα ενώ προ μηνών η κυβέρνηση επικαλούμενη των έωλη μελέτη της Φλωρεντίας έλεγε ακριβώς τα αντίθετα».

Με μια σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης σχολίασε το δημοσίευμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, κάνοντας λόγο για «επιστολή- κόλαφο» που «αποκαλύπτει το σχέδιό της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, να συγκεντρώσει στα χέρια της υπερεξουσίες και να ελέγξει τη ενημέρωση των Ελλήνων».

«Παρά τις πρόσφατες, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του “Υπουργού Προπαγάνδας”, η χώρα διασύρεται και πάλι με ευθύνη της Κυβέρνησης. Αυτήν τη φορά ο διασυρμός αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Στο θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη να ενημερώνεται ελεύθερα και ανεμπόδιστα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και σημείωσε πως η απάντηση που έσπευσε να εκδώσει ο κ. Παππάς, είναι άσχετη με την ουσία του μείζονος ζητήματος Δημοκρατίας που εγείρεται.

«Είναι ομολογία διολίσθησης στον καθεστωτικό αυταρχισμό. Το σχέδιο τους δεν θα περάσει. Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει. Ο νόμος “Παπά- Σπίρτζη” πρέπει να καταργηθεί και το ΕΣΡ να αναλάβει τις πλήρεις αρμοδιότητές του χωρίς χειραγώγηση από “Υπουργούς – καναλάρχες”», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με πρώτη αυτή της επικεφαλής της, Φώφης Γεννηματά, η οποία μιλώντας σήμερα στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, μίλησε για «καθεστωτικές λογικές» της κυβέρνησης.

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μίλησε για «υπουργό Προπαγάνδας», αναφερόμενος στον Νίκο Παππά.

«Ο Υπουργός Προπαγάνδας και πάλι πιάστηκε ψευδόμενος. Αντί επαίνων, όπως διακινούσε το υπουργείο του, ήλθε η απάντηση-κόλαφος από τον αρμόδιο Επίτροπο. Τόσο ως προς τον αριθμό των καναλιών, όσο και ως προς ρυθμίσεις του νόμου του για τα ΜΜΕ σε σχέση με τη Digea», τονίζει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Φυσικά και δεν περιμένουμε να κοκκινίσει από ντροπή για τα ασύστολα ψεύδη του, αφού είναι συστηματίας. Περιμένουμε όμως να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις, για να μη διασύρει άλλο τη χώρα μας», σημειώνει ακόμη.

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα στη ΝΔ σημείωσε ότι «το γαρ πολύ της διαπλοκής γεννά παραφροσύνη».

«Ζητούμε συγγνώμη γιατί βιαστήκαμε να υποθέσουμε ότι η ηχώ της διαπλοκής, η ΝΔ δηλαδή, ενδεχομένως να σιωπούσε. Έπρεπε να αναμένουμε ότι θα ταυτίζονταν –έστω και με χρόνοκαθυστέρηση- με όσους επιθυμούν να συνεχιστεί η  ασυδοσία στο χώρο των ΜΜΕ. Για “καθεστώς” έγραψε το «Βήμα», για “κόλαφο” μίλησε η «Καθημερινή». Αναμάσησε και τους δύο όρους ή ΝΔ. Προβλεπόμενοι και θλιβεροί», ανακοίνωσε σχετικά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανταπαντώντας το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για «μοιραίους ανθρώπους» που «κάθε εβδομάδα εκθέτουν διεθνώς τη χώρα».

 Τη μία για την οικονομία. Την άλλη για την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία.
Παραζαλισμένοι από τις επιστολές – χαστούκια που πέφτουν σύννεφο, καταφεύγουν σε παραληρηματικές ανακοινώσεις.
 Έχουν τη συμπάθειά μας.

 


σχετικα αρθρα