current views are: 6

4 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση04:40

Εκπνέει η προθεσμία για τις τηλεοπτικές άδειες στον απόηχο της επιστολής της Κομισιόν

Εκπνέει σήμερα στις 3 μ.μ η διορία για την κατάθεση φακέλων, για την πρώτη φάση, δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Δημοσίευση 04:40’

Εκπνέει σήμερα στις 3 μ.μ η διορία για την κατάθεση φακέλων, για την πρώτη φάση, δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Εκπνέει σήμερα στις 3 μ.μ η διορία για την κατάθεση φακέλων, για την πρώτη φάση, δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. Η διαδικασία πήρε «φωτιά» μετά την επιστολή του επιτρόπου Γκ. Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στην κόντρα που ήδη υπήρχε για τις νέες τηλεοπτικές άδειες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Η επιστολή, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Καθημερινή», θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα στον προθάλαμο της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν και για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

«Η  ανωτέρω  επιστολή  δεν  αφορά  θέματα  που  σχετίζονται με  την   αδειοδότηση  των τηλεοπτικών  σταθμών» σχολιάζει το υπουργείο Επικρατείας και τονίζει ότι «συμπληρώνεται  ένας  χρόνος  από  την  ανάρτηση  του  νομοσχεδίου  για  τις  τηλεοπτικές άδειες  (ν.  4339/2015)  και  ουδέποτε  η  Κομισιόν   ζήτησε  να  παρασχεθούν  εξηγήσεις  ή  αποσαφηνίσεις  για  τα  άρθρα  1 – 15  του  νόμου  που  αφορούν  την  αδειοδότηση».

Σύμφωνα με το υπουργείο επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί αρνητικό «κλίμα»  και  να  προκληθεί σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό ενόψει  της  αυριανής  εκδίκασης  στο  Συμβούλιο  της  Επικρατείας  των  αιτήσεων ακυρώσεως  που  έχουν  καταθέσει  οι  ιδιωτικοί  τηλεοπτικοί  σταθμοί  εθνικής  εμβέλειας  κατά  αποφάσεων που  σχετίζονται  με  τη  διεξαγωγή  του  διαγωνισμού  για  την  αδειοδότηση  των τηλεοπτικών σταθμών. Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο των καναλαρχών όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕ) σχολιάζοντας το δημοσίευμα της «Καθημερινής» θέτει ερωτήματα προς τους αρμόδιους για τον λόγο απόκρυψης, όπως αναφέρουν, της συγκεκριμένης επιστολής του Επιτρόπου, ενώ τονίζει ότι η Επιτροπή διαφωνεί πλήρως με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Ουσιαστικά» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ «η κυβέρνηση καταγγέλλεται γιατί προχωρά σε ένα διαγωνισμό χωρίς να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού, όπως ο καθορισμός του συνολικού αριθμού των αδειών (θεματικές, γενικού περιεχομένου μη ενημερωτικές, περιφερειακές κλπ) και η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος. Τούτο προκύπτει ευθέως από την κατηγορηματική αντίδρασης της Επιτροπής για το ενδεχόμενο να μην αξιοποιηθεί τελικώς και συνολικά το φάσμα. Και μάλιστα ενώ προ μηνών η κυβέρνηση επικαλούμενη των έωλη μελέτη της Φλωρεντίας έλεγε ακριβώς τα αντίθετα».

Έως και 8 οι υποψήφιοι

Έως και 8 μπορεί να φτάσουν οι αιτήσεις, όπως είχε αποκαλύψει το newpost.gr για… 4 τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας. Έως τώρα ΣΚΑΙ πρώτος, ΣΤΑΡ και ΑΝΤ 1 έχουν καταθέσει τους φακέλους με τα σχετικά παράβολα, ενώ αναμένεται κατάθεση φακέλου από πλευράς Alpha και «Ε».

Από την Θεσσαλονίκη έρχεται ο νέος παίχτης, λένε ότι φορά… ασπρόμαυρη φανέλα και ότι πρόκειται για τον κ. Ιβάν Σαββίδη που ενδιαφέρεται και για την συχνότητα του TV Makedonia. Όπως εδώ και καιρό, έχει γίνει γνωστό. Άλλωστε ο όμιλος ΑΝΤ1 δεν μπορεί να έχει δύο άδειες.

Άδεια θα καταθέσουν και τα συνδρομητικά κανάλια όπου εκεί μπορεί να διαμορφωθεί ένα περίεργο μπουκέτο που ακόμα ουδείς ξέρει πως θα διαμορφωθεί. Πάντως η κυβέρνηση θέλει ένα τηλεοπτικό τοπίο που να περιλαμβάνει ένα ισχυρό κανάλι στήριξης πλην φυσικά της ΕΡΤ, για την οποία δεν ακούγονται και τόσο κολακευτικά λογια….

Από τους νέους παίχτες οι καταθέσεις μπορεί να φτάσουν τις οκτώ, ενώ  ακούγεται σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση για άδεια τηλεοπτικού σταθμού γνωστού καλλιτέχνη, ενώ αναμένεται και το τι θα κάνει ο Alpha με τα δεκάδες προβλήματα της ιδιοκτησίας του.

Φυσικά το πρόβλημα λέγεται Mega, όπου εκεί δεν φαίνεται φως στο τούνελ και αν καταφέρουν να πάρουν την φορολογική ενημερότητα με τόσα χρέη. Σκέψεις προκαλεί, και η έκδοση φορολογικής ενημερότητας και σε άλλους σταθμούς με τα χρέη να ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Πως τακτοποιήθηκαν όλα αυτά και ξεπεράστηκε ο σκόπελος της ενημερότητας όταν ο απλός πολίτης ούτε το γκισέ δεν μπορεί να πλησιάσει; Εξοφλήθηκαν ή έγινε διακονία χρεών προς το ΙΚΑ; Αλλά πως θα συνενώσουν 4 άδειες να δώσουν τη φορολογική ενημερότητα; είναι ένα ερώτημα που χρήζει νόμιμης απάντησης.

Ακούγεται ακόμα πως ο Φώτης Μπόμπολας μπορεί να καταθέσει ξεχωριστό φάκελο, ενώ οι νέοι παίχτες που μπαίνουν στο παιχνίδι είναι ο επιχειρηματικός όμιλος του Τούρκου πρώην παρουσιαστή, αλλά με Έλληνες “παίχτες”, και μια ομάδα νέων εφοπλιστών προσκείμενοι στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Κρατήστε την πληροφορία του γνωστού καλλιτέχνη που φέρεται να θέλει δική του συχνότητα έστω και θεματικού καναλιού, συνεπικουρούμενη από γαλλικά κεφάλαια. Μετα τη λήξη της προθεσμίας που είναι η Δευτέρα, θα συνέλθει η αρμόδια επιτροπή για να ανοίξει τους σφραγισμένους φακέλους, ενώ η διαδικασία δημοπρασίας των 4 αδειών είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Αυγούστου από 12 έως 17 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να μη καθυστερήσουν.


σχετικα αρθρα