Η άμεση και ξεκάθαρη στάση της Φώφης Γεννηματά απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική βάζει ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε στην εκπομπή Ακραίως στον ΣΚΑΙ με τον Τάκη Χατζή πως δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, ενώ  όπως αποκάλυψε θα καταθέσει τη δική της πρόταση στη Βουλή. 

Έτσι η κυβέρνηση δύσκολα θα καταφέρει να περάσει με τις 200 ψήφους που χρειάζεται την απλή αναλογική, ώστε να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές

162 είναι οι δεδομένες έδρες (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-Ένωση Κεντρώων), ενώ ακόμα κι αν στηρίξουν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, λείπουν άλλοι πέντε βουλευτές για να συμπληρωθούν οι 200. 

Συνεπώς για να περάσει με 200 θα πρέπει να ψηφίσουν οι 4 αναξέρτητοι βουλευτές (Παναγούλης Στάθης, Χάρης Θεοχάρης, Νίκος Νικολόπουλος και Λεωνίδας Γρηγοράκος) αλλά και να υπάρξει έστω και μία διαρροή από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, πράγμα από δύσκολο έως απίθανο. 

Το μόνο δεδομένο πλέον όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση είναι ότι ο εκλογικός νόμος που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή έως τις 20 του μήνα, θα περάσει μεν αλλά όχι με τα 2/3 του κοινοβουλίου, που σημαίνει πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.