Η ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία έφτασε στο Πεκίνο με το συνηθισμένο, χαλαρό look που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση Τσίπρα: χωρίς γραβάτα ο πρωθυπουργός, αλλά με πουκαμισο και κουστούμι. Μια εμφάνιση που έχει υιοθετηθεί από τον Ιανουάριο του 2015, χωρίς να είναι άκαμπτη, όμως, αφού αρκετοί υπουργοί, ανάλογα και με την περίσταση, έχουν φορέσει και γραβάτα, ανάλογα με την περίσταση. Εμφάνιση που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. 

Αφενός, ορμητικά σχόλια, από συντηρητικούς αναλυτές, για έλλειψη «σοβαρότητας», «χύμα εμφάνιση», κ.λπ. Αφετέρου, έχει αντιμετωπιστεί θετικά από έναν ευρύτερο κόσμο, ιδίως από τη νεολαία, σαν δείγμα απλότητας, έλλειψη σοβαροφάνεια, συμβολική προσπάθεια να δείχνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όχι απόμακροι και «φανταχτεροί», αλλά κοντά στον πολίτη.

Τα αρνητικά σχόλια, για «ατημέλητη εμφάνιση» που «δεν τιμά τη χώρα μας», κλπ. κλπ., ξανακούστηκαν τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την επίσκεψη στο Πεκίνο, και κυκλοφόρησαν αρκετά στα social mediaAν όμως άλλες φορές τέτοια σχόλια ακούγονταν απλώς συντηρητικά ή παρωχημένα, στην περίπτωση αυτή είναι εντελώς εκτός τόπου και εκτός πραγματικότητας. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι, από τον κατώτερο κυβερνητικό υπάλληλο μέχρι τον γενικό γραμματέα του ΚΚ, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο, μετά το 1949 και μέχρι πρόσφατα, κατά κανόνα εμφανίζονται δημόσια ντυμένοι με τον πιο λιτό και απλό τρόπο: το λεγόμενο «μαοϊκό πουκάμισο» ή «πουκάμισο του Μάο». Είναι το γνωστό μονοκόμματο πουκάμισο, που όλοι έχουμε δει, με τέσσερις εξωτερικές τσέπες, εφτά (ή πέντε) κουμπιά, και σχεδόν χωρίς γιακά  - που συνδυάζεται με ένα αντίστοιχο πολύ απλό παντελόνι.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ένδυμα των Κινέζων, που υπήρχε, βέβαια, πριν από τον Μάο Τσε Τουνγκ και την εποχή του. Ωστόσο, το 1949, όταν ανακηρύσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίναςη νέα επαναστατική κυβέρνηση το εισάγει σαν επίσημη ενδυμασία, ως σύμβολο ενότητας του λαού, απλότητας και εθνικής ταυτότητας (σε αντιπαράθεση με τα δυτικά κοστούμια), που φοράνε οι κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι. 

Γίνεται γνωστό σαν «πουκάμισο (ή κοστούμι) του Μάο», και γνωρίζει ευρύτατη διάδοση εντός, αλλά και εκτός Κίνας: κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 γίνεται δημοφιλές και στην Ευρώπη, ιδίως ανάμεσα σε αριστερούς ή αριστερίζοντες διανοούμενους και φοιτητές. Παρότι μετά τη δεκαετία του 1990 Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εμφανιστεί, ορισμένες φορές, και με δυτικό κοστούμι, το μαοϊκό ένδυμα παραμένει, μέχρι σήμερα η κυρίαρχη επίσημη ενδυμασία της Κίνας.

Με άλλα λόγια, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι Έλληνες υπουργοί, με τη χωρίς γραβάτα εμφάνισή τους στο Πεκίνο, βρέθηκαν όσο γινόταν πιο κοντά στο επίσημο  κινέζικο dress code. Kαι επειδή οι συμβολισμοί και το κλίμα έχουν τη σημασία τους, αυτό μπορεί να ήταν ένα ακόμα σημείο επαφής και οικειότητας, που διευκόλυνε την επαφή και την καλή «χημεία» μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Τώρα, βέβαια, δεν λείπουν οι Κινέζοι αξιωματούχοι που έχουν "ξεχάσει" και το Μάο και το "πουκάμισό" του και έχουν καθιερώσει την γραβάτα. Να ήταν, όμως, το μόνο πρόβλημα του κινεζικού δρόμου προς τον καπιταλισμό...