Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για την στάση της στο θέμα του εκλογικού νόμου εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ''το κίνημα έχει αλλεργία σε αλλαγές που διευρύνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα''. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος ''αποτελεί ύψιστη προσβολή για τη νέα γενιά να χαρακτηρίζονται «ανώριμοι» και «μη διαθέτοντες πολιτικό κριτήριο» οι νέοι άνθρωποι ηλικίας 17 ετών''.

Η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει:

Είναι γνωστή η αλλεργία που έχει η Νέα Δημοκρατία σε αλλαγές που διευρύνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπως αυτό της απλής αναλογικής και της διεύρυνσης του δικαιώματος της ψήφου στη νέα γενιά. Η αλλεργία αυτή αποτυπώνεται πλήρως τόσο στο άρθρο του εκπροσώπου της συντηρητικής παράταξης, κ. Κουμουτσάκου, στην εφημερίδα "Τα Νέα", όσο και στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
 
Αποτελεί ύψιστη προσβολή για τη νέα γενιά να χαρακτηρίζονται «ανώριμοι» και «μη διαθέτοντες πολιτικό κριτήριο» οι νέοι άνθρωποι ηλικίας 17 ετών. Αντί για μαθήματα -αλά καρτ- ευρωπαϊσμού, ας ρίξει η ΝΔ μια ματιά στις κατευθυντήριες γραμμές του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη διεύρυνση του δικαιώματος στην ψήφο στη νέα γενιά. Εξίσου προσβλητικοί για τη νέα γενιά είναι και οι ισχυρισμοί  του κ. Κουμουτσάκου περί “εκμαυλισμού” της νέας γενιάς με τη θέσπιση της ψήφου στα 17 έτη: ας μην κρίνει η Νέα Δημοκρατία εξ ιδίων τα αλλότρια.
 
Καλούμε, επίσης, τη ΝΔ να φρεσκάρει τη μνήμη της πριν αναφερθεί στις ψήφους της Χρυσής Αυγής: Η θεωρία των δύο άκρων, ο κ. Μπαλτάκος και ο κ. Κρανιδιώτης, δεν έπεσαν από τον ουρανό.
 
Η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο αποτελεί σταθμό στην πορεία του εκδημοκρατισμού των θεσμών και της ενδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης. Ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Καλούμε κάθε πολιτικό κόμμα που επικαλείται την εμβάθυνση της δημοκρατίας και διατείνεται ότι εμπιστεύεται την βούληση των πολιτών, να το αποδείξει έμπρακτα, στηρίζοντας την πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο. Κάθε άλλη στάση υπακούει σε μικροπολιτικές λογικές. 

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημείωσε:

Στην ανούσια φλυαρία και στη διαστρέβλωση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, την απάντηση έχει δώσει, από τα μέσα Μαΐου, ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλής. Έλεγε συγκεκριμένα: “Αν καθιερώσουμε την απλή αναλογική, η χώρα δε θα κυβερνηθεί ποτέ”.
 
Τώρα, στο σχέδιο ακυβερνησίας της χώρας αναζητούν συμμάχους ακόμη και στη Χρυσή Αυγή.