Για την κατάργηση του ΕΚΑΣ μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι την ψήφισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο:

Δεν μπορέσαμε να σώσουμε το ΕΚΑΣ στον αναγκαστικό συμβιβασμό που κάναμε και είναι κακό ότι κόβεται.

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι ''πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ ψηφίστηκε και με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Εμείς αυτό το είχαμε ως δεδομένο''.

Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αντικατέστησε το ΕΚΑΣ με την εθνική σύνταξη, που, όπως είπε ο υπουργός «καλύπτει αποτελεσματικότερα την ανάγκη να προστατευτούν οι συνταξιούχοι από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

«Η εθνική σύνταξη είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ γιατί δίνεται σε όλους χωρίς έλεγχο εισοδημάτων. Είναι αλήθεια όμως ότι η εθνική σύνταξη θα αρχίσει να αφορά αυτούς που παίρνουν σήμερα το ΕΚΑΣ μετά το 2018» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να δώσουμε ισοδύναμα σε αυτούς που χάνουν το ΕΚΑΣ και βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Το πρώτο μέτρο που πήραμε ήδη είναι ότι εξασφαλίσαμε πως θα παίρνουν τα φάρμακά τους με χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη. Και θα σκεφτούμε από το κοινωνικό πλεόνασμα, τι μπορούμε να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους».

Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε πως δεν έχει μπει στο τραπέζι ζήτημα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού. Ανέφερε ότι «ο ίδιος ο ΣΕΒ που παλαιότερα μιλούσε για ενδεχόμενη ενσωμάτωση 13ου και 14ου μισθού στους 12, είπε ότι ούτε γι’ αυτόν δεν υπάρχει ζήτημα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα επομένως, μείωσης μισθών, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος. «Αυτό δεν ισχύει μόνο για το δημόσιο τομέα, ισχύει και για τον ιδιωτικό» συμπλήρωσε.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη, είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Γιατί, πράγματι, η πλήρης αδυναμία να έχουμε κοινωνικό διάλογο στην Ελλάδα, ουσιαστικά συνιστούσε ένα εισιτήριο εξόδου της χώρας μας από την Ευρώπη. Και εμείς θέλουμε να γυρίσουμε τη χώρα μας στην κοινωνική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις βέλτιστες πρακτικές, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι, «πράγματι, σ’ αυτές θα στηριχτούμε και εννοούμε, προφανώς, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που βασίζεται στον κοινωνικό διάλογο, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο να ρυθμίζεται η αγορά από τα κοινωνικά δικαιώματα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι «εμείς βάλαμε στο μνημόνιο οι ίδιοι, το καλοκαίρι, το κεντρικό για μας θέμα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιορίσαμε τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς σε δύο ζητήματα που βάλανε αυτοί στο τραπέζι: Τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, όπου εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε κανένα περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία».

Επανέλαβε ότι η οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας όχι απολύσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, ενισχύοντας και το εσωτερικό και το διεθνές μέτωπο, «θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ».