current views are: 11

4 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση12:10

Τσίπρας: Στρατηγική η σχέση με την Κίνα, επωφελής η συμφωνία με την Cosco για τον ΟΛΠ

Η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε νέα φάση, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, στο Πεκίνο.

Δημοσίευση 12:10’

Η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε νέα φάση, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, στο Πεκίνο.

Η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε νέα φάση, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο φόρουμ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, στο Πεκίνο.

Όπως είπε, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, ενώ σημείωσε πως η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης βοηθάει την χώρα να σταθεί στα πόδια της. «Το κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνει αυτή την προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Ο χαιρετισμός του Αλέξη Τσίπρα

Με τον νέο αναπτυξιακό νόμο είπε ο πρωθυπουργός δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελείς και προσέθεσε ότι με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι.

Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «το βρετανικό δημοψήφισμα και η αρνητική έκβασή του οδηγούν στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και αυτό είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τα δύο μέρη και το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα».

«Οι αναταράξεις των αγορών είναι δικαιολογημένες ως ένα βαθμό εξαιτίας του αρχικού σοκ, θεωρώ όμως ότι θα είναι παροδικές» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

Τα ευρωπαϊκά όργανα θα εισέλθουν σε μια γόνιμη περίοδο διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για την όσο γίνεται πιο ομαλή έξοδο, καθώς και για το καθεστώς που θα διέπει τις σχέσεις των δύο μερών.

Άλλωστε στο πλαίσιο της ευρω-ατλαντικής συνεργασίας θα διατηρηθεί μια καλή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά σε διαφορετική θεσμική βάση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «παράλληλα με την συμφωνία με τους εταίρους, εφαρμόζουμε ένα ριζικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της χώρας». 

Επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να μειώσουμε την ανεργία είπε ο χαρακτηριστικά και εξήγησε: « Οι τράπεζες μας είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, συμμετέχουν στα προγράμματα φθηνής χρηματοδότησης της ΕΚΤ και προωθούν ξανά πολύτιμη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις. Στο περιβάλλον αυτό μπορούν ξεκινήσουν τα μπλοκαρισμένα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις σε υποδομές που υποχώρησαν δραματικά στα χρόνια της ύφεσης.  Αίρουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και χτυπάμε τις εστίες φοροδιαφυγής ώστε να εξασφαλίζονται ισότιμοι όροι μεταχείρισης σε όσους εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία». 

Επενδυτικά κίνητρα

Μίλησε δε και για μία σειρά επενδυτικά κίνητρα: «Δίνουμε έμφαση σε γενναίες φοροαπαλλαγές ανάλογα με την απόδοση κι όχι στις απευθείας επιχορηγήσεις σε δαπάνες αμφίβολης αποτελεσματικότητας…Παράλληλα αυξάνουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια και δημιουργούμε αναπτυξιακή τράπεζα με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον επιμερισμό και τη διαχείριση του ρίσκου και την προώθηση συνεργατικών επενδύσεων δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων EFSI – φερώνυμο  ως πρόγραμμα Juncker, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού κινδύνου».

Η Κίνα, προσέθεσε μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- Κίνας είναι εντελώς ειλικρινείς και υπογράμμισε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της Ελλάδας. Η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη, είπε.

Νωρίτερα κατά τις κοινές δηλώσεις στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ, ο έλληνας πρωθυπουργός  τόνισε πως «η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της «μίας ζώνης, ενός δρόμου», η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξη της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι στα 44 χρόνια που έχουν καθιδρυθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά.

Ο κ. Ντεγιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ελλάδας και Κίνας.

Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις στο τραπέζι

Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις έπεσαν στο τραπέζι, με την κινέζικη πλευρά να δείχνει ιδιαίτερα θετική. Η συζήτηση για τις επενδυτικές προτάσεις ήταν ιδιαίτερα διευρυμένη, καθώς συνεχίστηκε και στο γεύμα που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις αφορούν:

1. Επενδύσεις στο Θριάσιο, τα ναυπηγεία και το Καστέλι. Ειδικότερα, τη συμμετοχή των κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς στο Θριάσιο και Καστέλι καθώς διεύρυνση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

2. Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.

3. Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στη Κίνα.

4. Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

5. Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απ’ ευθείας πτήση Πεκίνο-Αθήνα.

6. Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και στην εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των παραπάνω θεμάτων, που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.


σχετικα αρθρα