current views are: 13

4 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση13:08

Υπουργείο Εργασίας κατά ΝΔ για ΕΚΑΣ: «Είναι λαϊκιστές, νομίζουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους»

Για λαϊκισμό κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία και τον Γιάννης Βρούτση το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ «προβλεπόταν από το περίφημο mail Χαρδούβελη», όπως και στην πρόταση «Γιουνκέρ» που κατατάθηκε τον περασμένο Ιούλιο. «Μη μας περνούν για λωτοφάγους, μιλώντας “για κερανυνό εν αιθρία”» αναφέρει..

Δημοσίευση 13:08’

Για λαϊκισμό κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία και τον Γιάννης Βρούτση το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ «προβλεπόταν από το περίφημο mail Χαρδούβελη», όπως και στην πρόταση «Γιουνκέρ» που κατατάθηκε τον περασμένο Ιούλιο. «Μη μας περνούν για λωτοφάγους, μιλώντας “για κερανυνό εν αιθρία”» αναφέρει..

Για λαϊκισμό κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία και τον Γιάννη Βρούτση το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ «προβλεπόταν από το περίφημο mail Χαρδούβελη», όπως και στην πρόταση «Γιουνκέρ» που κατατάθηκε τον περασμένο Ιούλιο. «Μη μας περνούν για λωτοφάγους, μιλώντας “για κερανυνό εν αιθρία”» αναφέρει..

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, έχει ως εξής:

Η Νέα Δημοκρατία και ο Γιάννης Βρούτσης πιστεύουν ότι απευθύνονται σε λωτοφάγους.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγήσει κανείς τα όσα υποστήριξε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας.

Και λαϊκίζει ασύστολα και ψεύδεται θρασύτατα, όταν χαρακτηρίζει «κεραυνό εν αιθρία» τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Γνωρίζει ότι στο περίφημο «mail Χαρδούβελη», το οποίο δεν έγινε καν δεκτό ως βάση συζήτησης, προαναγγελλόταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ με τον ευφημισμό του «ανασχεδιασμού» του. Και το κυριότερο: γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η πρόταση Γιούνκερ του Ιουλίου του 2015, το οποίο στήριξε αναφανδόν και με καμπάνιες, περιλάμβανε την άμεση και οριστική κατάργησή του, χωρίς αναπλήρωση, για όλους.

Και, φυσικά, θυμάται ότι μαζί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισαν το καλοκαίρι του 2015 το νόμο 4336/2015, που ρητά προέβλεψε ως μνημονιακή υποχρέωση την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Φαίνεται ότι ο πολιτικός καιροσκοπισμός εκείνων που βύθισαν τη χώρα στα χρέη και την ύφεση, δεν έχει όρια.

Οι Έλληνες πολίτες όμως θυμούνται ποιοι νομοθέτησαν δώδεκα διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις. Ποιοι στήριξαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά και την εξαΰλωση των επικουρικών συντάξεων. Ποιοι δεσμεύτηκαν για μέτρα ύψους 7,7 δισ. για τη διετία 2015-2016.

Ευθαρσώς, άλλωστε, ο κύριος Βρούτσης είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 ότι όποιος και να ήταν Υπουργός Εργασίας μία κύρια σύνταξη θα ήταν χαμένη.

Αυτή η κυβέρνηση, αντιθέτως, κατάφερε με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση:

  • Να προστατεύσει απολύτως τις κύριες συντάξεις.
  • Να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και να προστατέψει τη μέγιστη πλειονότητα των επικουρικών συντάξεων.
  • Να εμποδίσει την άμεση κατάργηση και να πετύχει τη σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ σταδιακά και σε βάθος τριετίας.
  • Να εξασφαλίσει την εθνική σύνταξη για όλους, ώστε να επωφεληθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από τον επανυπολογισμό ως το 2018 και να αποκατασταθούν οι ανισότητες και οι αδικίες μεταξύ δικαιούχων και μη.
  • Να κατανείμει τη δημοσιονομική προσαρμογή σε βάθος τετραετίας, αντί διετίας, και να εξοικονομήσει 20 δισ. ευρώ από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
  • Και, φυσικά, να θεσπίσει ένα σύστημα ισονομίας, ίσων κανόνων για όλους, με κοινωνική δικαιοσύνη. Ας σταματήσει επιτέλους η Νέα Δημοκρατία τον εμπαιγμό των Ελλήνων συνταξιούχων.

«Με την ίδια ευκολία, όπου πριν από 1,5 χρόνο μιλούσαν για συντάξεις πείνας, αναγκαιότητα της αύξησης τους και καθιέρωση 13ης σύνταξης, σήμερα απροκάλυπτα και κυνικά καταργούν το ΕΚΑΣ υποστηρίζοντας ότι “επινοήθηκε” από τις προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσει προεκλογικές σκοπιμότητες», υπογράμμιζε σε δήλωσή του ο κ. Βρούτσης και συμπλήρωνε:

Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά σήμερα επιχείρησαν στη βουλή να χαρακτηρίσουν την αγανάκτηση των συνταξιούχων για τη μη καταβολή της επικουρικής σύνταξης, ως προϊόν μίσους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.


σχετικα αρθρα