Συνάντηση στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίσθηκαν οι ισχυροί δεσμοί των δυο χωρών μέσα από τους πολιτισμούς τους, ενώ η έναρξη της συνεργασίας τους θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών.

Η δημιουργία ενός οργανισμού, που θα αποτελείται από μέλη-χώρες οι οποίες είχαν μεγάλο πολιτισμό και ήταν οι πρόδρομοι του σύγχρονου πολιτισμού, τέθηκε επί τάπητος. Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν όλες εκείνες οι διεργασίες για την ίδρυση του οργανισμού, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογο του ότι έχει συνομιλήσει κι έχουν συμφωνήσει και οι 9+1 χώρες που θα απαρτίζουν τον οργανισμό.

Συζητήθηκε ακόμα το ζήτημα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, όπου ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε στον Κινέζο ομόλογό του το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, που βοηθάει στο να αμβλυνθούν οι διαφορές, όπως το ότι δεν μπορούν να βγαίνουν ανακοινώσεις πριν από την απόφαση ενός δικαστηρίου ή να εκδίδονται ψηφίσματα χωρίς να έχουν μελετηθεί σε βάθος, αφού αυτές οι αποφάσεις τέμνονται με θεμελιακά εθνικά συμφέροντα.

Τέλος, συζητήθηκε ο τρόπος που μπορεί να βοηθήσει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κυπριακό ζήτημα, όσον αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων και των ξένων στρατευμάτων.

Ο Γουάνγκ Γι έκανε δεκτή την πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά να επισκεφτεί την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα.