current views are: 6

4 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση15:47

Τσίπρας: Τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες από τη συνεργασία με την Κίνα – Οι έξι προτάσεις της Αθήνας

Τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις δημιουργεί η συνεργασία με την Κίνα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για άλλες χώρες, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua.

Δημοσίευση 15:47’

Τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις δημιουργεί η συνεργασία με την Κίνα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για άλλες χώρες, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua.

Τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις δημιουργεί η συνεργασία με την Κίνα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για άλλες χώρες, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Xinhua.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «η Ελλάδα αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη, τόσο χερσαία όσο και θαλάσσια», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αυξήσει την πρακτική συνεργασία με την Κίνα σε διάφορα πεδία, μετά τη συμφωνία για τον ΟΛΠ, που αποτελεί «το κεφάλι του δράκου».

Σημειώνοντας ότι το συνεχιζόμενο ταξίδι του στην Κίνα έχει στόχο να «δημιουργηθεί το σώμα του δράκου» για τη μελλοντική συνεργασία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε ότι θα διερευνήσει με την κινεζική πλευρά τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, της υψηλής τεχνολογίας κ.λπ..

«Υποδεχθήκαμε 6 εκατομμύρια ξένους τουρίστες πέρυσι, αλλά οι κινέζοι τουρίστες είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτού του αριθμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ελπίζουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να αυξηθεί αμφίπλευρα με μέτρα όπως οι απευθείας πτήσεις», σημείωσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, χθες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ουάνγκ Τζιανλίν, πρόεδρο του ομίλου Wanda, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια επενδύει κυρίως στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας με αλυσίδες κινηματογράφων και θεματικά πάρκα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Κινέζος επιχειρηματίας εξέφρασε ενδιαφέρον για την μαζική προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα στους Κινέζους καταναλωτές. Επίσης οι δύο άνδρες συζήτησαν την πιθανότητα δημιουργίας στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ουάνγκ Τζιανλίν, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το πάρκο τεχνολογίας της Huawei, της μεγαλύτερης κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πρότεινε τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Huawei, ενώ εκτίμησε πως ο κινεζικός γίγαντας της τεχνολογίας θα μπορούσε να ενισχύσει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, επικεφαλής μιας μεγάλης αντιπροσωπείας υπουργών και επιχειρηματιών, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπογράψει μια σειρά διμερών συμφωνιών.

Ερωτηθείς σχετικά με τον εν εξελίξει διαγωνισμό για το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αυτό της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε πως η επιτυχής συνεργασία στον Πειραιά καθιστά την Κίνα επιθυμητό εταίρο.

«Θέλουμε να λάβουμε μια καλή προσφορά. Αλλά το συμφέρον της Κίνας είναι επίσης στο μυαλό μας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μέχρι στιγμής, αρκετοί μεγάλοι διεθνείς ναυτιλιακοί όμιλοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, μεταξύ αυτών η κινεζική COSCO, η δανέζικη ATM και η ICTS, με έδρα τις Φιλιππίνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κινέζο ομόλογό του, η Αθήνα κατέθεσε έξι προτάσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κινεζική πλευρά έδειξε θετική στις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Οι ελληνικές προτάσεις αφορούν:

  • Επενδύσεις στο Θριάσιο, τα ναυπηγεία και το Καστέλι, και ειδικότερα τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι, καθώς και διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
  • Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.
  • Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.
  • Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.
  • Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απ’ ευθείας πτήση Πεκίνο –  Αθήνα.
  • Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των παραπάνω θεμάτων, που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.


σχετικα αρθρα