Ξαφνικό ρήγμα προέκυψε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με αιχμή τον νέο εκλογικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί ενώ το ΠΑΣΟΚ διά της προέδρου Φώφης Γεννηματά διαμηνύει σε κάθε τόνο την αντίθεσή του με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και τονίζοντας πως δεν θα τον ψηφίσει, η Δημοκρατική Αριστερά με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αφήνει να εννοηθεί πως θα στηρίξει την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Τόσο κατά τη συνέντευξή της χθες στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ, όσο σήμερα κατά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδα και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μικροκομματικούς τακτικισμούς, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «άνοιξε μια προσχηματική συζήτηση και στη συνέχεια η συνταγματική αναθεώρηση πήγε περίπατο και τα 5 σημεία διαλόγου για τον εκλογικό νόμο κατέληξαν σε αποσπασματικές ρυθμίσεις».

«Είναι φανερό ότι η πρόταση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α» είπε στη συνέχεια και επανέλαβε τις πέντε προτάσεις του κόμματος για τον εκλογικό νόμο:

  • Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
  • Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.
  • Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  • Ψήφο στα 17
  • Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Από την πλευρά της όμως, η Δημοκρατική Αριστερά, διαμήνυσε πως θα υποστηρίξει την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είναι φανερό ότι κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο στη βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων. Η ΝΔ από την άλλη επιδιώκει την διατήρηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών για να πετύχει για άλλη μία φορά μία απολύτως τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση» σημειώνει στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Χαρακτηρίζει αποσπασματική την κυβερνητική πρόταση καθώς δεν εμπεριέχει και άλλα θέματα για τον εκλογικό νόμο όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ωστόσο, τονίζει ότι είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα.

«Για αυτό εξάλλου έχει κατατεθεί στην Βουλή τόσο από την ΔΗΜΑΡ όσο και από το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενη χρονικό διάστημα ως πρόταση νόμου χωρίς να συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές» τονίζει και υπενθυμίζει ότι σχετική πρόταση έχει καταθέσει το κόμμα από το 2013.

Εκτιμά ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες.

Κλείνοντας αναφέρει ότι το κόμμα συμμετέχει στη Βουλή στον συνασπισμό των κομμάτων “Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ”, όπως αυτός δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και «στον οποίο τα κόμματα έχουμε διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία με τον αποφασιστικό ρόλο των οργάνων του κάθε κόμματος».