Για εισήγηση Βαρουφάκη τον Φλεβάρη του 2015 να συνεχιστεί η προηγούμενη συμφωνία, κάτι που όπως είπε «θα ήταν μια οδυνηρή επιλογή», έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στην εκπομπή «Focus» της ΕΡΤ με τον Πάνο Χαρίτο.

Σε δηλώσεις του με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το δημοψήφισμα του 2015 είπε ότι «αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία που μπορούσε να επιτευχθεί».

Σε ερώτηση για το ποιες θεωρεί ημερομηνίες – σταθμούς στη διαπραγμάτευση ο υπουργός Επικρατείας διαχώρισε το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου λέγοντας ότι σε αυτό «σταθμός ήταν η ημερομηνία της 20ης Φλεβάρη. Εκεί φτάσαμε με μεγάλη δυσκολία γιατί δεχθήκαμε  πιέσεις να συνεχίσουμε τα όσα είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Εκεί ήταν.. έχεις και εισηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουμε τη συνέχισή του υπάρχοντος προγράμματος», είπε αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη και πρόσθεσε: «Θα ήταν μια οδυνηρή επιλογή και νομίζω την αποφύγαμε και φτάσαμε σε μια επέκταση».

«Εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο», συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα και αν το θεωρεί σωστή επιλογή ο Ν. Παππάς σημείωσε: «Το δημοψήφισμα ήταν απαραίτητο και νομίζω ότι απήλλαξε τη χώρα από πολύ οδυνηρές δεσμεύσεις». Και αυτό γιατί, όπως ανέφερε, «η χώρα ήταν στον αέρα» και «δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών».

Εξάλλου, σημείωσε, «στις εκλογές του Γενάρη ζητήσαμε μια εντολή για διαπραγμάτευση. Όταν δεν καταφέραμε αυτό που είπαμε φέραμε τη συμφωνία στον λαό. Αυτό προσπαθούν να το διαγράψουν από την συνείδηση του κόσμο. Όμως αυτό δεν διαγράφεται και αυτή είναι η ποιοτική μας διαφορά».